Мръсният въздух ни убива, причинява редица тежки болести

Замърсяването е втората водеща причина за смърт от неинфекциозни заболявания

21.03.2023 | 15:48 Редактор: Ирена Бакърджиева
Мръсният въздух ни убива, причинява редица тежки болести

Установено е сериозно замърсяване и влошаване на качеството на околната среда там, където хората използват твърди горива, заяви Ивайло Попов от организацията "За Земята".

Според лекари замърсяването на въздуха е втората водеща причина за смърт от неинфекциозни болести. Това посочва д-р Светослав Тодоров, заместник-директор на УМБАЛ Бургас и член на сдружението "Въздух за здраве".

"Важно е да се предприемат мерки срещу замърсяването на въздуха, но засега не виждаме това да се случва", коментира Ивайло Попов. Той вижда тенденция за плавно подобряване на замърсяването с фини прахови частици: "Но това подобряване е изключително бавно и нашето мнение е, че то не се дължи на някакви целенасочени мерки, а по-скоро на естествения ход на нещата", обясни той.

Ако няма по-целенасочени мерки за опазването на въздуха, ще живеем в нездравословна среда още дълги години, от което страдат и умират много хора, предупреди експертът.

Астма, инсулт, инфаркт, белодробни болести и рак са част от проблемите, до които може да доведе замърсяването на въздуха, предупреждава д-р Тодоров. Според неврохирурга поражения може да има и по нервната система.

"Има няколко проведени изследвания, които стигат до извода, че замърсяването на въздуха може значително да увеличи риска от неврологични разстройства, включително болестта на Алцхаймер, на Паркинсон и други видове деменция", подчерта д-р Тодоров, цитиран от БНР.

Освен с медицинска помощ, лекарите трябва да помагат с усилия да информират обществото за рисковете от замърсяването на въздуха, категоричен е д-р Тодоров.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR