САЩ ни разкритикуваха остро, Радев поиска пълноценна правосъдна реформа

Информацията за намаляването на пенсиите и заплатите е спекулативна, категоричен е държавният глава

21.03.2023 | 13:37 Редактор: Петя Кръстева

Остри критики към България са включени в новия годишен доклад на Държавния департамент на САЩ за спазване на човешките права. В документа се посочва, че действията на българското правителството за справяне с корупцията и незачитането на човешките права са "недостатъчни".

Докладът се отнася за миналата година и в него се казва още, че са предприети стъпки за разследване на официални лица, които са с обвинения за извършване на нарушения на човешките права и корупция, но има проблем с безнаказаността. Сред останалите констатации на доклада са жестоко отношение към групи като арестувани, мигранти и деца в институции.

По въпроса за медийната свобода заключението на американското външно министерство е, че условията в страната продължават да ѝ влияят негативно.

По думите на президента Румен Радев изнесените резултати не са изненадващи.

"България дължи пълноценна правосъдна реформа не на някого в чужбина, а на своите граждани. Надявам се, че партиите осъзнават, че предизборните обещания трябва да водят до парламентарно представителство, а и до конкретни резултати", коментира той. 

Според него "нишката се къса там, че служебното правителство работи в законодателна рамка и затова то предлага промени в законите, които очаква да бъдат приети с помощта на редовно такова".

Радев не пропусна да отбележи и какви са резултатите от срещата в Брюксел, където България официално заяви, че няма да изпраща тежки оръжия за Украйна. 

Той обърна внимание и на отчета на Министерството на финансите, подчертавайки, че страната не е пред фалит, а е финансова стабилна. Държавният глава беше категоричен, че информацията за намаляването на пенсиите и заплатите е спекулативна.

Как се справяте с все по-високите цени на храните?

Купувам по-малко количество храна, но държа на качеството.
21%
Все по-рядко посещавам заведения, храня се почти изцяло вкъщи.
35%
Лишавам се от дрехи и културни мероприятия, за да не правя компромис с храната.
19%
Не се лишавам от нищо в магазина, но следя повече промоционалните цени.
21%
Разликата в цените не се усеща от домакинството ни, имаме високи доходи.
4%
Общо 1000 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR