Радев: Няма да дадем на Украйна нито танкове, нито изтребители, нито зенитно-ракетни комплекси

Категорични спекулации са, че ще има орязване на заплати и пенсии, заяви президентът

21.03.2023 | 12:31 Редактор: Елеонора Танева
Радев: Няма да дадем на Украйна нито танкове, нито изтребители, нито зенитно-ракетни комплекси

Докато управлява служебното правителство, България няма да предоставя на Украйна своите изтребители, нито своите зенитно-ракетни комплекси, нито танкове и бронетранспортьори. Това заяви президентът Румен Радев.

"България не подкрепя и не е част от общата поръчка за доставка на снаряди за Украйна. Това е наше суверенно решение. България ще подкрепи европейски дипломатически усилия за възстановяване на мира", каза Радев.

Радев подчерта, че е редно отсега българските граждани да знаят каква е позицията на партиите, които след изборите ще решават от името на България дали ще бъдат част от усилията за възстановяване на мира или за удължаване на войната в Украйна.

Президентът подчерта също, че финансите на държавата са стабилни.

"Финансовото министерство държи стабилни държавните финанси и осигури рекордна събираемост, така че да гарантира ежегодно нарастване на пенсии и заплати", посочи държавният глава.

Румен Радев определи като спекулации твърденията за предстояща промяна на курса на лева спрямо еврото и нови заеми от Международния валутен фонд. Служебното правителство отправяше предупреждение и от трибуната на предишното Народно събрание, че ако се продължава с популистката политика, наложена от няколко предишни парламента, ние можем евентуално да стигнем и до някой от тези негативни сценарии, припомни Румен Радев и допълни, че е отговорност на народните представители това да не се случи.

Държавният глава отбеляза, че сме далеч от негативните сценарии, но дали ще стигнем до тях зависи народните представители.

"Очаквам в бюджета, който ще бъде представен и който ще бъде приет от Народното събрание, да има основен ангажимент към покупателната способност на българските граждани с оглед на най-уязвимите слоеве на населението, към успешното развитие на българската икономика и в същото време да се избегне въвличането на страната в дългова спирала", посочи още държавният глава.

Как се справяте с все по-високите цени на храните?

Купувам по-малко количество храна, но държа на качеството.
21%
Все по-рядко посещавам заведения, храня се почти изцяло вкъщи.
35%
Лишавам се от дрехи и културни мероприятия, за да не правя компромис с храната.
19%
Не се лишавам от нищо в магазина, но следя повече промоционалните цени.
21%
Разликата в цените не се усеща от домакинството ни, имаме високи доходи.
4%
Общо 1000 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


2
0 rate up comment rate down comment 0
Спектакъл
преди 1 година
Ще видим дали ще има парад за 6-ти май. Ако е като миналата година, значи цялото ни въоръжение е изнесено и страната ни е разграден двор. Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 1 година
Не е хубав човек президента. Сигнализирай за неуместен коментар