С 30% са поскъпнали прегледите у нас, българите са пациенти №1 в Турция

Без направление плащаме 50 лв. Ако се уредим при професор - 700 лв.

21.03.2023 | 10:29 Редактор: Елеонора Танева
С 30% са поскъпнали прегледите у нас, българите са пациенти №1 в Турция

Здравните услуги у нас са поскъпнали с до 30%, най-големи са увеличенията в очните клиники и при прегледите без направления при професори и доценти. Според медици причината са поскъпналите консумативи, наеми и медицински изделия, които Здравната каса не плаща.

Най-евтиният платен преглед при лекар вече е 50 лева, а при професор без направление цената стига до 700 лева. Лазерните корекции на зрението, за които преди година се плащаха по 1500-2000 лв. на око, вече са по 3000 лв.

"Поскъпването на здравните услуги е с толкова, с колкото е поскъпнал животът. При здравните услуги дори има известно забавяне. Анализаторите икономисти изнесоха данни, че ако поскъпването на живота е с 16%, в здравеопазването за момента се свежда до 8-9%", коментира зам.-председателят на Асоциацията на частните болници Андрей Марков за "Труд news".

Той уточни, че много българи предпочитат да търсят здравни услуги в чужбина. 

"За миналата година българите са пациенти №1 в Турция. Това достатъчно говори какво се случва с нашето здравеопазване. Болни продават земи, апартаменти, за да заминат. Големият ни проблем е лошото ни здравеопазване и още по-лошата му организация. Парите, които отделяме за здраве, не са много, но и не се разпределят правилно”, категоричен е Марков.

Директорите на няколко държавни болници в София са признали, че има поскъпване на определени медицински изделия, повечето от които не се плащат по Здравна каса.

Очаква се увеличения на цените и на стоматологичните услуги, за които от няколко дни шефът на Българския зъболекарски съюз Николай Шарков твърди, че изостават от инфлацията. "По данни на НСИ инфлацията е 16%, през февруари инфлацията в денталната медицина е около 8%", подчерта Шарков.

От началото на годината и личните лекари правят опити за вдигане на потребителската такса на 8 лв.

Как се справяте с все по-високите цени на храните?

Купувам по-малко количество храна, но държа на качеството.
21%
Все по-рядко посещавам заведения, храня се почти изцяло вкъщи.
35%
Лишавам се от дрехи и културни мероприятия, за да не правя компромис с храната.
19%
Не се лишавам от нищо в магазина, но следя повече промоционалните цени.
21%
Разликата в цените не се усеща от домакинството ни, имаме високи доходи.
4%
Общо 1000 гласа