Проливът Дрейк изпитал антарктическата ни експедиция: Много силна вълна удряше кораба

Освен по научни проекти, те са работили и за развиването на българската база на Южния полюс

19.03.2023 | 18:55 Редактор: Ирена Бакърджиева

Завърна се последната група участници в 31-вата Национална антарктическа експедиция. Това е екипът, които отпътува до бреговете на остров Ливингстън с научноизследователския кораб "Св. св. Кирил и Методий". Освен по научни проекти, те са работили и за развиването на българската база на Южния полюс. Експедицията ще обогати и колекцията на Природонаучния музей в Пловдив.

"Св. св. Кирил и Методий" ще остане в историята на корабоплаването като първия български военнонаучен изследователски кораб, стигнал до бреговете на Антарктида. Ръководителят на експедицията проф. Христо Пимпирев я определи като изключително успешна. Една от трудностите, пред които се изправя екипът, е преминаването на пролива Дрейк.

"Една много силна вълна от 7 бала удряше странично кораба, но аз се радвам, че по този начин доказахме, че не сме купили за един милион лева едно продънено корито, а един кораб, който стигна до Антарктида и сега вече се връща от там, като мина всички опасни моменти", заяви проф. Христо Пимпирев.

С кораба България е включена в Европейската научна флота.  

"Ние ще работим по много научни проекти, които ще бъдат достойно финансирани от Европейската комисия. Можем само да се радваме и да бъдем горди, че се равняваме на всички развити страни в момента", категоричен е проф. Пимпирев.

Екипът е работил по 7 научни проекта, свързани със замърсяването на океаните с микропластмаси, глобалното затопляне и топенето на ледниците.

"Работихме усилено. Моите изследвания конкретно бяха в акваторията на крайбрежната зона, където взехме много геоложки проби от седименти, които ще обследваме сега в лабораториите. Предстоят серия от анализи, в които ще доказваме антропогенно замърсяване, наличие на пластмаси", обясни доц. д-р Райна Христова от Института по океанология на БАН във Варна.

А в българската база успешно са завършени основите на новата напълно модерна научна лаборатория.

"Предстои доста дълъг преход на кораба през Атлантика, сменя се полукълбо - от Южното до Северното, минава се през Екватора. Трябва корабът да донесе два екземпляра специална антарктическа риба нототения и се надяваме всичко да е наред и да пристигнат живи и здрави рибките", каза логистикът на експедицията Йордан Тодоров.

Уловените от биолозите в експедицията представители на антарктическата морска фауна ще станат част от експозицията на Природонаучния музей в Пловдив.

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.

Снимка: БГНЕС