С газовата връзка със Сърбия България става незаобиколим енергиен партньор на Балканите

Хранилището в Чирен ще може да бъде запълнено на 90%, в момента е на 77%

18.03.2023 | 18:40 Редактор: Елеонора Танева

Газовата връзка със Сърбия ще бъде готова през октомври, както е по график. Това заяви министърът на енергетиката Росен Христов при инспекция на изграждането на интерконектора. Той посочи, че страната ни има готовност за изграждане на допълнителна компресорна станция на газопровода, за да се увеличи капацитетът му двойно.

През октомври трябва да потекат първите количества газ по тръбата между България и Сърбия. 

"Изграждането върви напред по плана, работи се едновременно на няколко площадки съгласно графика. Абсолютно сигурно е, че октомври месец от българска страна ще завършим обекта", категоричен беше министър Христов.

Проектът предвижда тръбата да свърже газопреносните системи на България и Сърбия. Трасето е с обща дължина около 170 километра. На наша територия инфраструктурата е с дължина около 62 километра, цената ще бъде около 140 милиона лева и ще се финансира както от средства на "Булгартрансгаз", така и с европари. 

Газовата връзка е проект от стратегическо значение.

"Това дава възможност да газифицираме няколко населени места по трасето. Освен това, тъй като интерконекторът е реверсивен, ни дава една допълнителна сигурност при доставката на газ и възможност при необходимост да купуваме газ от Западна Европа. На международно ниво това извежда България на водеща позиция като незаобиколим енергиен партньор на Балканите", коментира енергийният министър.

Предвиденият капацитет за газовата връзка е 1,8 млрд. куб. метра. Страната ни обаче има готовност за изграждане на допълнителна компресорна станция на интерконектора, за да се увеличи капацитетът му до 3,2 млрд. куб. метра.

"Нашата надежда и вяра е, че ще бъде положителен резултатът от маркет теста. Тогава ще пристъпим към разширение не само на интерконектора България-Сърбия и на друга част на нашата инфраструктура, която да позволи по-голям пренос на газ към съседните държави", каза изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" - Владимир Малинов. 

Работи се по предложение в рамките на европейска директива да се компенсира високата цена на природния газ в подземното хранилище в Чирен, стана ясно още по време на инспекцията. Компенсаторният механизъм освен за конкурентна цена на количествата, ще допринесе и страната да изпълни целта за 90% запълняемост на газохранилището в Чирен. В момента то е запълнено на 77%.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: БГНЕС