Договор за "Граф Игнатиево" за 300 000 лв. скочил на 10 млн., МО го прекратява

Раздадени са 202 млн. лв. чрез авансови плащания

09.02.2023 | 14:40 Редактор: Елеонора Танева

С три години се е забавила реконструкцията на авиобаза Граф Игнатиево, обяви военният министър, който инспектира на място. Базата трябва да бъде готова до края на 2024-а, за да посрещне първите изтребители F-16. При един от възложените договори авансово са платени 300 000 лв., след извършено проектиране фирмата е представила сметка за 10 млн. лв. Този договор ще бъде прекратен.

Забавянето в реконструкцията на военната база Граф Игнатиево е с години, въпреки, че повечето договори вече са сключени и платени. 

"Всички договори са с директно възлагане и със 100% авансово плащане. Тоест раздадените авансово суми са от порядъка на 202 милиона лева. От 2019 година до 2022 няма открита строителна площадка. Първата строителна площадка беше открита през октомври 2022 година", уточни военният министър.

Министерството на отбраната е констатирало и надвишаване на обявените суми  – стотици пъти. 

"Възложен договор през 2020 година за 300 хиляди лева авансово платени, сметката която беше предоставена от фирмата след проектирането, е 10 милиона, няма кой да разпише такъв договор", категоричен беше Стоянов.

Работата по летището ще трябва да продължи в забързани темпове и след изборите през април. Стоянов допълни, че забавянето е повече от 3 години и те няма как да бъдат наваксани за месеци.

Въпреки засечените проблеми, работата по реконструкцията на авиобазата продължава. 

"Предстоят да се изпълнят много асфалтови и бетонови работи, които са свързани с температурата на въздуха", каза представител на строителната фирма.

Ремонтът би трябвало да е готов до края на 2024 година, за да може базата да бъде сертифицирана и да посрещне първите изтребители F-16.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Министерство на отбраната


1
2 rate up comment rate down comment 0
Баклава бей
преди 1 година
Не забавно започване работа по авиобазата виновните фирми не забавно на съд ,отнемане на лицензи ,затвор ,разстрел и всичко възможно за наказание. Това е съботаж и излагане държавната сигурност на риск .Точно така би постъпил Путин ,Зелински ,Байдън или Ердоган . Сигнализирай за неуместен коментар