В реално време ще можем да наблюдаваме броенето на бюлетините

Видеонаблюдение няма да има в секциите зад граница, в подвижните секции и в лечебните заведения

08.02.2023 | 20:02 Редактор: Вяра Димова
В реално време ще можем да наблюдаваме броенето на бюлетините

Броенето на бюлетините и вписването на резултатите в протокола ще можем да наблюдаваме в реално време в интернет, при условия, определени от ЦИК. Това е записано в решение на комисията, с което се определя реда за видеонаблюдението в реално време и видеозаснемане след обявяване края на изборния ден в секционните избирателни комисии.

Предвижда се правителството да осигури технически процеса по наблюдение в реално време от място, различно от интернет страницата на ЦИК, на всички граждани на територията на страната. Те ще могат чрез звук и картина от преброяването на гласовете и съставянето на протокола на секционната избирателна комисия. Ще се осигури високо ниво на защита от кибератаки, за да не бъде компрометиран процесът, пише в решението на ЦИК, цитирано от "Труд".

Устройствата за видеозаснемане и видеоизлъчване не трябва да имат други функции и допълнителен софтуер. А резолюцията на излъчване трябва да позволява разчитането и разпознаването на номерата на хартиената бюлетина и в бюлетината от машинното гласуване, както и начина, по който е гласувано.

Видеонаблюдение няма да има в секциите зад граница, в подвижните секции, тези в лечебните заведения, местата за лишаване от свобода и задържане и социалните институции.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)