Анонимна помощ за Турция: Дарители от Велико Търново показаха как се прави

В старата столица има два приемни центъра

08.02.2023 | 18:48 Редактор: Петя Кръстева

Вълна от съпричастност към пострадалите от опустошителното земетресение в Турция и Сирия показа цяла България. Във Велико Търново сред инициаторите на дарителските кампании е и студент от Адана, който живее в България. След дни ще се върне да помага на пострадалите си роднини.

Исмаил Кая е дошъл от Адана във Велико Търново преди година по студентска програма и започнал работа в местен хотел. Веднага щом научил за земетресението, започнал с колегите си дарителска кампания за пострадалите в родния му град. 

"Моето семейство оцеля и е добре, но има много загинали хора. Утре тръгвам за Адана и ще остана там колкото е нужно, за да помогна. Всеки ден се намират нови хора под сградите. Събираме помощи със Силвия и моите колеги, защото е важно да помогнем на хората. Има много, които още не са извадени под руините и хиляди, които чакат помощ", каза той. 

По думите на колегата му Силвия Маркова има хора, които носейки и материални, и парични помощи, дори не искат да си оставят имената. 

През целия ден в двата приемни центъра в старата столица идваха хора, които носеха дрехи, обувки, завивки и дори пари. 

"Имат нужда хората. Всичко е дебело, за студено време сме купили всичко", заяви дарителят Кремена Асенова. 

Утре за Адана ще потегли първият бус с помощи, с който ще пътуват Исмаил и негови приятели – доброволци, които също ще помагат за справяне с тежката ситуация. Кампанията във Велико Търново продължава до петък, но при нужда ще бъде удължена.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.