Граждани с жалби до омбудсмана: Цените на превозите не намаляват

Диана Ковачева настоя за спешни проверки

08.02.2023 | 15:43 Редактор: Вяра Димова
Граждани с жалби до омбудсмана: Цените на превозите не намаляват

Омбудсманът Диана Ковачева настоя пред служебния вицепремиер по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев да бъдат защитени правата на учениците и пенсионерите след приемане на мярката за допълнително компенсиране на намаленията за автобусния транспорт.

Омбудсманът поиска още МТС да провери всички общини как прилагат това Постановление.

Поводът за тази препоръка на омбудсмана са постъпилите конкретни жалби и сигнали от граждани - родители на ученици, които пътуват по автобусната линия Слънчев бряг – Бургас. Те се оплакват, че в резултат на влязлата в сила мярка, цените на превозните документи за учениците вместо да намалеят се увеличават. Според тях завишената цена на превозните документи е в резултат от неправилно тълкуване на Постановлението от фирмата-превозвач.

Ковачева посочва, че към институцията на омбудсмана се обръщат с жалби и пенсионери, които са очаквали картите им за градския транспорт да поевтинеят.

"По повод на постъпилите в институцията жалби и в качеството си на обществен защитник съм силно обезпокоена доколко правата на определените групи – ученици и пенсионери, са защитени вследствие на приетата от МС мярка за допълнително компенсиране на намаленията за автобусния транспорт. На основание Закона за омбудсмана се обръщам към Вас за становище относно изложеното, като очаквам да ме запознаете с предприетите от Министерство по транспорта и съобщенията мерки за разясняване прилагането на Постановлението", пише още проф. Ковачева с очакване да бъда информирана и за резултатите от проверката на завишените цени на ученически карти по линията Слънчев Бряг – Бургас.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)