БСП скочи на служебния кабинет, министри се намесвали в изборния процес

Документите с конкретни данни за намесата са изпратени до няколко институции

08.02.2023 | 14:05 Редактор: Петя Кръстева
БСП скочи на служебния кабинет, министри се намесвали в изборния процес

Изпълнителното бюро на БСП подаде сигнал за "поредното недопустимо вмешателство в предстоящите извънредни парламентарни избори на 02.04.2023 г. от страна на служебния кабинет на президента Румен Радев". Документите с конкретни данни за намесата са изпратени до Бюрото за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), Парламентарната асамблея на Съвета на Европа и Парламентарната асамблея на ОССЕ.

В своя сигнал левицата припомня междинния доклад на Бюрото за демократични институции и права на човека за предсрочните парламентарни избори на 02.10.2022 г. 

"В него ясно беше констатирано, че президентът и служебният кабинет са разпознаваеми в предизборната среда с критични изявления, насочени главно срещу БСП", пише ръководството на партията и допълват, че това недопустимо поведение продължава и сега. Свидетелство за това са публичните изявления в национални медии на служебния министър на правосъдието Крум Зарков и вицепремиера Атанас Пеканов.

Изпълнителното бюро на левицата определя тези изявленията на служебните министри като грубо и недопустимо вмешателство във вътрешнопартийните работи на БСП. 

"Това е опит за нанасяне на имиджови щети на партията с цел повлияване на изборния резултат и в ущърб на Българската социалистическа партия. Нещо повече - такова поведение на служебния кабинет води до дестабилизиране на партийната система и разрушаване на демократическия политически процес", се казва още в сигнала.

Ръководството на партията припомня, че съгласно Конституцията една от основните задачи на всеки служебен кабинет е да проведе честни и прозрачни избори, а не да се намесва в тях. Те изразяват и притеснение, че това тенденциозното негативно отношение на правителството срещу БСП ще се засилва с наближаване на изборите на 2 април.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR