Александър Николов: Обвиняват ни, защото не се съобразихме с изнудванията от "Газпром"

"Въпросът е какви са изводите от това", попита бившият енергиен министър

08.02.2023 | 12:58 Редактор: Михаела Димитрова

Прокуратурата повдига обвинения на министъра на енергетиката от кабинета на Кирил Петков Александър Николов, неговия заместник Данаил Николов и бившия шеф на "Булгаргаз" Людмил Йоцов за длъжностни престъпления за 88 милиона лева. Тримата са получили обвиненията си тази сутрин в Националната следствена служба.

От брифинг на прокуратурата днес стана ясно, че на Александър Николов и Людмил Йоцов са повдигнати обвинения в умишлена безстопанственост за това, че с бездействие те са застрашили дейността на "Булгаргаз" като обществен доставчик.

А от думите на адвоката на Александър Николов - Ина Лулчева, стана ясно, че обвинението е за това, че той е отказал газът от "Газпром" да се плаща в рубли, каквито бяха новите условия на руския холдинг.

"В крайна сметка България не се съобрази с изнудванията от "Газпром" и Русия и затова до това стигат нещата. За повдигнати обвинения и за юридическата част, няма смисъл да се говори. Въпросът е какви са изводите от това", заяви Николов.

"Обвиненията към Данаил Николов са за това, че е превишил правата си, в качеството си на зам.-министър на енергетиката той отговарял за комуникацията между Министерския съвет и "Булгаргаз". Като цяло прокуратурата чрез експерти е изчислила, че нанесените щети на "Булгаргаз" с тези действия от април и май м.г. е била над 80 млн. лв.", обяснява още Николов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


2
0 rate up comment rate down comment 0
Изкупителните жертви
преди 1 година
Русия е виновна за всичко, даже за газовите далавери! "Газпром" ли ви накара да припечелвате от комисионни? Главните действащи лица защо не са обвиняеми? Имаше един, който отиде на другия край на света да купува евтин газ, което даже не му е в правомощията Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 0
правосъдие
преди 1 година
Този беше пионка на Кокорчо! Василев още през януари беше заявил, че нов договор с Газпром няма да има. За последвалите далавери с вноса през точно определени фирми, на завишени цени, вината е пак негова! СЪД за далаверите на продажниците от ПП! Сигнализирай за неуместен коментар