Деца и възрастни са по пижами в студена Турция, събират се палатки, одеяла, нови дрехи

Фондация "Три жени" в София отвори първия пункт за събиране на необходими неща за бедстващите семейства

07.02.2023 | 19:05 Редактор: Вяра Димова

Не спира и вълната от съпричастност към Турция и Сирия. Няколко са кампаниите за набиране на средства и помощи за пострадалите хора. Хората имат нужда от спални комплекти, топли дрехи. 

Мехмед е роден в Кахраманмараш, където е цялото му семейство. Сега живее в България със съпругата си Ели. Първите часове след труса са най-трудни за тях, защото нямат връзка с никого от близките си. А след това и самите те преживяват ужаса. 

"Сестра му започна да говори как, докато са спали през нощта, стени и гардероби се срутват върху спалнята, едва излизат и са се опитали да извадят и двете деца", разказа Ели. 

В момента роднините на Мехмед са на улицата, успяват да се спасят и тръгват само по пижами. Споделят, че единственото от което имат нужда, е храна и подслон. Мехмед и Ели събират помощи, които да занесат в Турция.

"Ако помогнем на 10 семейства - това ми е достатъчно. Всичките магазини са затворени и няма какво да ядат, няма ток, вода", сподели Мехмед. 

"Имат малки деца, които са по пижами и имат нужда, освен от топли дрехи, от храна и вода", коментира още Ели.

За да помогне именно на пострадалите хора в засегнатите райони, Фондация "Три жени" в София отваря първия пункт за събиране на дарения. 

"Много хора писаха, че няма пункт в София и решихме да отворим. Стотици хора носят най-необходимото по списък, като шалтета, спални чували  и одеяла", каза Кристина Деспотова.

За часове стотици се отзовават, за да помогнат с каквото могат. Материалните дарения, които приема Българският червен кръст, трябва да са нови, за да отговарят на европейските стандарти.  

Освен чрез дарения, всеки може да помогне като изпрати пари по банков път или дори със sms. Всеки, който иска да помогне, може да го направи в 9 Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" всеки ден в следващите дни от 09:00 до 18:00 ч. както и в другия пункт на ул. "Шипка" 23 при Фондация "Три жени".

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.


1
0 rate up comment rate down comment 0
атанас демиров demi9
преди 1 година
Къде мога да занеса помощ за сирия? Сигнализирай за неуместен коментар