"БОЕЦ" заведе дело срещу НС и Рашидов заради отказан достъп

От сдружението настояват за правила за вътрешен ред на НС

07.02.2023 | 11:06 Редактор: Вяра Димова

Гражданско движение "БОЕЦ" заведе дело срещу Народното събрание и бившия му председател Вежди Рашидов по повод издадената забрана на членове на "БОЕЦ" за достъп до сградата на парламента.

Ето какво пишат от сдружението:

"За да разберем на какво основание и под каква форма е издадена забраната за достъп, по реда на Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), изискахме копия от всички относими към случая документи. В получения от парламента отговор се съдържа информация, че Вежди Рашидов лично е издал "Резолюция" за забрана достъпа на Георги Георгиев и Орлин Езекиев - членове на Сдружение "БОЕЦ" - до сградата на парламента, основавайки се на "Правила за вътрешен ред на Народното събрание". В същия отговор не ни предоставят копия от тези "Правила", както и от самата "Резолюция". Така ние не бихме могли да преценим дали действията на Рашидов са законосъобразни или не".

От сдружението смятат, че се погазва Конституцията, а Рашидов и администрацията на парламента погазват и ЗДОИ, отказвайки да изпълнят закона и да предоставят изискваните документи. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)