Знаете ли какво да правите при земетресение, ето няколко съвета

Ако сте на улицата, застанете далеч от сгради и далекопроводи

06.02.2023 | 23:00 Редактор: Вяра Димова
Знаете ли какво да правите при земетресение, ето няколко съвета

Как е правилно да се действа, за да запазим здравето и живота си при стихийно и трудно предвидимо бедствие като земетресението?

На пръв поглед отговорът е лесен. От "Пожарна безопасност и защита на населението" са се погрижили формално на всички обществени места да има набор от инструкции с най-популярните съвети в критична ситуация. Някои от тях обаче се оказват отживелица и предвид новото строителство - създаващи по-голям риск за бедстващите. 

Ако не можем моментално да напуснем сградата, обикновено препоръчваните мерки са по най-бързия начин да застанем под касата на вратата или под солидна маса, пише "24 часа".

Така например на сайта на Националната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" са изброени следните най-спешни мерки при усещане на първия трус:

- Не трябва да напускате сградата, в която се намирате, направете го само ако прецените, че можете да излезете на открито за около 10 секунди.

- Заемете най-безопасното място в сградата – под рамката на вратата, близо до вътрешна стена, колона, под стабилна маса или легло.

- След първите вибрации люлеенето ще се засилва, запазете самообладание и не хуквайте към асансьорите и стълбите

- Ако сте на улицата, застанете далеч от сгради и далекопроводи.

- Ако трусът ви завари зад волана, спрете на открито, безопасно място и изчакайте.

- В обществения транспорт е по-добре да изчакате края на труса в превозното средство.

Снимка: pixabay


1
0 rate up comment rate down comment 0
кака пена
преди 1 година
как именно преценяваме дали мястото е безопасно?..айде не пишете глупости, особено на фона на такава трагедия.. Сигнализирай за неуместен коментар