Донев: Готови сме да окажем всякакво съдействие на Турция, Гешев изрази съжаление

Премиерът подчерта, че засега не е получено искане от страна на Сирия за оказване на помощ

06.02.2023 | 17:37 Редактор: Вяра Димова
Донев: Готови сме да окажем всякакво съдействие на Турция, Гешев изрази съжаление

"България е готова да окаже всякакво съдействие на Турция. Засега не е получено искане от страна на Сирия за оказване на помощ". Това заяви служебният премиер Гълъб Донев пред журналисти.

Той обяви, че страната ти е изпратила вече 73 спасители, над 30 единици специализирана техника за разчистване на последствията, 5 кучета от Червения кръст. "Правителството реагира бързо и светкавично, за да окажем необходимата помощ и подкрепа при спасяването на оцелелите", коментира Донев. 

По повод събитията около честването за Гоце Делчев от уикенда, премиерът каза: "Нямаме информация, че българи са заплаха за националната сигурност на Република Северна Македония. Определям това решение като грешки и слабости на растежа", цитира "Фокус".

Главният прокурор Иван Гешев също изрази съжаление за жертвите на опустошителното земетресение и последвалите вторични трусове в Турция, които предизвикаха огромни разрушения.

"Споделям болката на семействата и близките на жертвите и пострадалите при земетресенията в Турция", написа Гешев в Twitter.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)