Радев на среща с Пендиков: Няма да търпим насилие над българите в РСМ

Той поздрави майката на Пендиков за това, че е отгледала достоен син

06.02.2023 | 16:48 Редактор: Михаела Димитрова
Радев на среща с Пендиков: Няма да търпим насилие над българите в РСМ

"Българската държава няма да търпи насилие над българите в Република Северна Македония и над своите граждани и ще използва всички национални и международни инструменти за защита на техните права". Това заяви държавният глава Румен Радев на среща в президентската институция с Християн Пендиков, който бе нападнат в град Охрид заради открито отстояваната си българска идентичност. България е информирала своите международни партньори за поредната антибългарска кампания в РСМ, която ескалира през последните дни.   

Държавният глава подчерта, че "институциите в РСМ трябва да докажат с дела, че не са съпричастни към насажданата от десетилетия омраза към България, резултат на която са палежите и стрелбата по културни клубове и насилието срещу македонските българи и български граждани, като виновните за тях бъдат разкрити и ефективно наказани".

"Отношението на РСМ към престъпленията от омраза срещу македонските българи е от ключово значение не само за двустранните отношения, но и за европейската перспектива на страната", посочи президентът. 

Румен Радев заяви, че България ще следи за действията на институциите в РСМ за гарантиране на живота и здравето на български граждани.

"Вписването на българите в конституцията на РСМ е залог за нейната европейска перспектива, както и реалното ангажиране на институциите с изкореняването на езика на омразата към България и българите и изпълнение на двустранния договор за добросъседство", посочи още държавният глава.

Президентът Румен Радев поздрави майката на Християн Пендиков за това, че е отгледала достоен син, а Христиан – за смелостта му да отстоява българското си име.

Снимка: Президентството на Република България