Проф. Витанов: Ковидът е на къса каишка, пазете се от грипа през следващата седмица

"Февруари месец сме, посред зима, няма и 15 случая на ден, днес са 12. Като посред лято е", коментира професорът

06.02.2023 | 16:20 Редактор: Ирена Бакърджиева
Проф. Витанов: Ковидът е на къса каишка, пазете се от грипа през следващата седмица

Двуседмичната заболеваемост от Ковид-19 у нас е намаляла хиляда пъти. Това отчете математикът от БАН проф. Николай Витанов.

"Февруари месец сме, посред зима, няма и 15 случая на ден, днес са 12. Като посред лято е. Плановете за борба с пандемията почнахме да ги правим на 10 януари, около 14 всичко бе готово и пуснато в действие. След 10-на дни вълната спря да расте и тръгна надолу. Беше стигнала 12 000 заболели на ден, когато я прекършихме. Днес са 12. Спад – 1000 пъти", написа той във Facebook.

Професорът прогнозира и кога се очаква да намалее заболеваемостта от грип у нас.

"Ковидът е на къса каишка. Грипът обаче е неприятен. Тъй че се пазете през следващата седмица, докато грипната вълна тръгне да отслабва". Витанов напомни, че освен регистрирани има и нерегистрирани случаи на заразени с грип.

"Гледайте цялата картинка. Помнете – пикът не е точка, а интервал. Каза ви се – пикът ще е в първата седмица на февруари, пазете се и седмицата преди това и седмицата след това. Пикът си дойде точно според моите очаквания и се пазете и тая седмица, за да си замине и вълната да тръгне стабилно надолу", апелира проф. Витанов.

Снимка: БГНЕС