Монета с лика на Найден Геров предизвика опашка пред БНБ

Цената ѝ е 114 лв.

06.02.2023 | 13:46 Редактор: Петя Кръстева

Студът не спря любителите на нумизматиката и десетки се наредиха още от рано сутринта на опашки пред Българската народна банка (БНБ). Причината е пускането на възпоменателна монета с лика на Найден Геров.

Сребърната възпоменателнa монета по повод 200 години от рождението на Найден Геров е в тираж от 5 хиляди броя. А на опашката пред Българската народна банка желаещи се наредиха още в неделя вечерта и чакаха с часове. 

"От 12 без нещо дойдох. Взех си на Христо Ботев монетата, сега и на Найден Геров - това са личности, които ме вдъхновяват", сподели Стефан Георгиев.

На лицевата страна на монетата са изобразени емблемата на БНБ с годината "1879" и стилизирано изображение на сградата на класното училище в Копривщица, На обратната страна е образът на известния възрожденец с надпис "200 години от рождението на Найден Геров". Номиналната стойност на монетата е 10 лева. 

Докато едни нумизмати продават закупените монети на по-висока цена след време, за да печелят, други настояват от БНБ да разрешат покупката на поне 2 монети, така че в колекционерските каталози да са видими и лицето, и гърбът ѝ. В момента всеки може да закупи само една монета.

"Може би трябва да се продават по две, защото трябва да има лице и гръб в колекционерските каталози", смята Стефан.

Цената на юбилейната монета при пускането ѝ в обращение ще е 114 лева.

Вижте повече в репортажа на Тоня Стоянович.


1
0 rate up comment rate down comment 0
булгар бизнес
преди 1 година
после ги продават в нета за по 100-200 евро и ето ти 50-100 лева чиста печалба без данъци и касов бон Сигнализирай за неуместен коментар