РСМ не желае да има съвместни чествания на общата история?

Според Виктор Стоянов страната ни трябва да сезира европейските институции за случващото се

06.02.2023 | 12:55 Редактор: Михаела Димитрова
РСМ не желае да има съвместни чествания на общата история?

"Северна Македония не желае да има съвместни чествания на нашата обща история. Това каза председателят на фондация "Македония" Виктор Стоянов по повод ескалацията в отношенията между България и РСМ по време на съвместните чествания на годишнината от рождението на Гоце Делчев

"Северна Македония не желае да има добросъседски отношения с България, в контекста на т.нар. "Френско предложение", което е рамка за преговори с ЕС за Скопие. След като не желае да има приятелски отношения в контекста за преговорите за ЕС, може да считаме действията им като нежелание да се ръководят към преговорната рамка", обясни той.

Стоянов каза, че властите на РСМ са провалили чествания както на институционално ниво, така и на гражданско и са показали с действията си враждебност.

"Скопие провали в събота опита за съвместно честване, първо, между българи и македонци като граждани, и второ, между двете правителствени делегации, отказвайки изрично на нашия вътрешен министър и на посолството ни в Скопие да поднесат цветя и венци на гроба на Гоце Делчев, заедно с официалната правителствена делегация на Ковачевски, карайки нашата делегация да чака около четири часа в подстъпите на църквата "Св. Спас", където е гробът. Абсолютно същото, и дори по-грубо беше отношението на официалните власти към гражданите на България, и към собствените им граждани в Северна Македония, които са с българско самосъзнание, или са с македонско самосъзнание, но са с добри чувства към България, които също опитаха да стигнат до гроба на Гоце Делчев и бяха изгонени с ругатни и заплахи от полицията в Северна Македония", коментира той, цитиран от "Фокус".

Председателят на фондация "Македония" заяви, че българските власти трябва да изградят механизми за влияние върху българите и хората с българско самосъзнание, които живеят на територията на югозападната ни съседка. Освен това България трябва да сезира европейските институции с всички възможни механизми, за да знаят европейските партньори на страната ни какво се случва. 

"България засега е внимателна, но трябва да изгради своите дългосрочни механизми за влияние в Северна Македония, да подпомогне тази част от обществото, която желае близост, която желае добросъседство и която желае да изпълни нашия договор от 2017 година. В краткосрочен план страната ни трябва да запознае нашите партньори в ЕС със ситуацията в РСМ, с официалните враждебни действия на правителството и да поиска реакция от европейските институции, от ЕК", обясни Стоянов.

Снимка: БГНЕС