Военният министър: Голям е рискът да се наложи съюзна държава да охранява небето ни

България очаква оферти за бойни самолети от три страни

06.02.2023 | 11:13 Редактор: Елеонора Танева

"България може да спре да пази въздушното си пространство." Това стана ясно от думите на военния министър Димитър Стоянов.  Причината е, че страната ни не може да поддържа съветските си изтребители МиГ-29, заради наложените на Русия санкции. В същото време се стигна до забавяне и в доставката на американските изтребители F-16.

Спешно се търсят варианти за ремонт на двигателите на МиГ-29, тъй като договора с Полша е бил променен. 

"Предложихме да променим договор. Да можем да вземем един двигател и да осигурим още един изправен самолет, защото имаме един двигател и така един самолет може да бъде подготвен. Вторият двигател не е неизправен, но трябва да се завърши оценка за техническото състояние. До 15 февруари е срокът страната ни да получи оферти от Швеция, Франция и Израел за заместващи самолети. Ако не се осигури ремонтът на МиГ-29 или заместващите самолети, ще се наложи съюзна държава от НАТО да поеме охраната на небето ни", уточни военният министър.

"Вероятността да спрем да носим бойното дежурство е голяма. Като приоритет в следващите три месеца от министерството си поставят реализирането на инфраструктурните проекти на летище граф Игнатиево, свързани с посрещането на първите 8 самолети Ф-16.Там закъснението е повече от две години. Опитваме се да наваксаме и се надявам до 2024 да сме приключили", каза още Димитър Стоянов.

"На този фон все по-малко хора избират военната професия, като причина се посочват ниските заплати. Най-тежко е положението в сухопътни войски, където става критично изпълнението на задачите", обясни Стоянов.

"Заплатите в българската армия ще изпреварят тези в бизнеса и ще станем привлекателни, мисля, че не е нереалистично и затова е от критична важност социалния пакет. Продължават проектите за модернизация на българската армия. Нито един от обаче не може да бъде довършен без работещ парламент", уточни Емил Ефтимов.

Вижте повече в репортажа на Тоня Стоянович.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


1
0 rate up comment rate down comment 0
Така, де
преди 1 година
Как се докарахме до това положение?Чакайте хартиените самолети. Междувременно съюзниците да ни пазят срещу солидно заплащане, понеже Ф16 се забавили малко, защжто никой не ни смята за важни, че да си изпълнява задълженията спрямо нас. Сигнализирай за неуместен коментар