"Екзакта": Борисов и Янев са най-одобряваните лидери, доверието към Радев и Донев намалява

Кирил Петков и Асен Василев са одобрявани от 16% от интервюираните

05.02.2023 | 16:15 Редактор: Ирена Бакърджиева

Най-одобряваните лидери на парламентарни партии продължават да бъдат Бойко Борисов и Стефан Янев, сочи ново изследване на "Екзакта Рисърч". Те получават 24% от доверието на българите. Към лидера на ГЕРБ-СДС неодобрението е 67 на сто, а към лидера на "Български възход" – 46%. Доверието към президента Румен Радев и към служебния премиер Гълъб Донев продължава да намалява.

Въпреки това доверието към президента Румен Радев остава с по-висок дял от неодобрението му (48% към 39%), то намалява през последния месец, показват данните на "Екзакта". Одобряват го болшинството избиратели на БСП, на БВ и на ИТН. Оценките за работата му все повече са полюсни и политически обагрени. С 3% намалява доверието към Гълъб Донев, който получи премиерския пост във второ поредно служебно правителство. Една трета от българите одобряват работата му, но малко над половината декларират неодобрение.

Доверието на хората към повечето лидери на партии в парламента продължава да ерозира, коментират от социологическата агенция. Борисов и Янев остават с най-голямо доверие – 24%, а лидерите на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и Асен Василев са одобрявани от 16 на сто. 72% от българите обаче не ги одобряват.

В началото на февруари Корнелия Нинова и Мустафа Карадайъ имат съизмерими рейтинги на одобрение и на неодобрение. Одобрявани са от по 15% от българите, а неодобрението им възлиза на по 75%. Костадин Костадинов е одобряван от 13%, а неодобряващите го са 72%. Христо Иванов е одобряван от 12%, а неодобрението му е 70%. Атанас Атанасов е одобряван от 8% от българите, като неодобрението му е 69%.

Изследването е проведено в периода от 30 януари до 4 февруари 2023г. Националното проучване се е провело по метода - интервю "лице в лице" сред 1050 пълнолетни българи в 70 населени места на страната. Изследването е осъществено със собствени средства в рамките на изследователската програма на "Екзакта".

"Въпреки възможността на предстоящите избори да се гласува и с хартиена бюлетина, 88% от българите допускат, че до урните през април т.г. ще отидат по-малко хора в сравнение с тези, които гласуваха на парламентарния вот през октомври 2022 г. Според 60% от интервюираните страната ни има нужда от нови партии, различни от досегашните. Това заявяват по-често жени, нискообразовани и бедни респонденти, жители на малките градове и на селата, хора, които имат високи очаквания към новите политически субекти.

Една четвърт от интервюираните допускат, че НДСВ могат да влязат в следващия парламент. Според 76% това не е възможно. В доброто представяне на НДСВ вярват по-често хора на възраст над 50 години и жители на столицата. По около една пета от избирателите на големите партии допускат възможността НДСВ да влезе в следващ парламент и в това виждат възможност за политическо партньорство.

Съвместното явяване на "Продължаваме промяната" и ДБ на предстоящите избори се одобрява от близо 40% от интервюираните в настоящото изследване - по-често от жени, от висшисти, от хора на възраст между 30 и 60 г. и от жители на столицата. Сред 60% има скептични настроения, които са най-изявени сред избирателите на ГЕРБ. Остава въпросът дали коалицията ще постигне резултат с "добавена стойност", или пък изборният ѝ резултат ще бъде под чертата на механичния сбор.

Месец преди началото на предизборната кампания, нагласите за предстоящия парламентарен вот показват стабилна електорална кондиция на ГЕРБ и известно свиване на електоралната тежест на "Продължаваме промяната", посочват от "Екзакта", цитирани от БНР.

Според проучването ГЕРБ, БСП, ДПС, ДБ и "Възраждане" са запазили повечето си избиратели от парламентарния вот от октомври 2022 г. "Продължаваме промяната" могат да разчитат на две трети от бившите си избиратели, а "Български възход" - на около 55%.

Ако на 5 февруари се провеждаха избори за Народно събрание, за коя политическа партия/коалиция бихте гласували? Данните са в проценти от заявилите готовност да гласуват българи: ГЕРБ - 26,6%; ПП - 16,4%, ДПС - 12,8%; БСП - 12%, "Възраждане" - 10% , ДБ - 7,3%, БВ - 4,2%, ИТН - 3,2%, НДСВ - 1,1%, ВМРО - 1,1%, други - 2,3%, Не подкрепям никого - 3%.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR