Мъж със заседнала кост в дихателните пътища е лекуван 4 месеца за бронхопневмония

Лекарите са успели да я извадят много трудно

04.02.2023 | 14:45 Редактор: Ирена Бакърджиева

Лекари се натъкнаха на необичаен медицински случай. Пациент бил лекуван от бронхопневмония в продължение на четири месеца в Пазарджик, а накрая попаднал в пловдивска болница. Оказало се, че проблемът е съвсем различен - заседнала пилешка кост.

70-годишният Йордан Танков се задавил с кост преди четири месеца. 

"Глътнал съм кост от пилешко крило и е заседнало долу и голям проблем. Четири месеца не мога да взема въздух. Толкова бях зле, че благодарение на този екип ми се възстанови здравето", каза Йордан.

Пациентът прекарва четири месеца в болница, като го лекуват от бронхопневмония. Не споделил обаче с лекарите за случилото се с костта. Едва като му е направен скенер, лекарите я откриват. Йордан е пренасочен към болница в Пловдив. 

"Същевременно пациентът е преживял три или четири пневмонии, тъй като един от бронхите е бил изцяло запушен. Героят е д-р Къртев, който успя с бронхоскоп с полагане на усилия, успя да извади костта и така избегнахме голямата операция, но доста голяма кост. Кост от крило на пиле, попаднала в дихателните пътища и предизвикваща доста сериозни проблеми на пациента", подчерта ръководителят на катедра "Сърдечна и съдова хирургия" проф. д-р Заприн Въжев.

"Хубавото е, че успяхме да го извадим, защото беше трудничко, иначе трябваше да се прави голяма гръдна операция, което е тежко за болния и тежко като голяма операция", отбеляза д-р Станислав Къртев от УМБАЛ "Каспела".

Ако костта не е била извадена, можеше да има много по-тежки последици за пациента.

"Усложненията, които са следвали за него, са били доста сериозни. Те са следвали една след друга и слава Богу успяхме да му помогнем", посочи д-р Въжев.

"Да са живи и здрави – това е! Сега се чувствам отлично, нямам кашлица, не ми е тежко", каза Йордан.

Скоро пациентът ще бъде изписан.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.


2
0 rate up comment rate down comment 0
Анонимен
преди 1 година
Много "кадърни "доктори, които го лекуват четири месеца от бронхопневмония. Браво! Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Nikred
преди 1 година
"...Героят е д-р Къртев, който успя с бронхоскоп с полагане на усилия, успя да извади костта и така избегнахме голямата операция, но доста голяма кост."Малко по-грамотно не можахте ли да го напишете бе, ***?! Сигнализирай за неуместен коментар