"Тренд": 75% от българите не са се преглеждали за рак, 3% смятат, че е напълно лечим

Голяма част от анкетираните биха се доверили по-скоро на клиники в Турция, Израел и Германия, отколкото на родни

04.02.2023 | 14:35 Редактор: Ирена Бакърджиева

75% от българите никога не са правили профилактични прегледи за онкологични заболявания. Това показват данни от проучване на "Тренд" по повод Световния ден за борба с рака, който отбелязваме днес. Изследването е направено в периода от 11 до 18 януари тази година сред 1002 души.

Резултатите показват още, че голяма част от анкетираните биха се доверили по-скоро на клиники в Турция, Израел и Германия, отколкото на български. Едва 3% смятат, че ракът е напълно лечим. Според пациентски организации са необходими промени в профилактиката на заболяването у нас, както и по-висока информираност.

"По отношение на преки мерки трябва час по-скоро да започнат програми за организирана профилактика, за да може да ограничаваме неоткритите заболявания. Следващата стъпка са палеативните грижи, защото ефективното лечение е факт, ние го имаме, но едно е да се лекува в първи стадий заболяване, друго е трети или четвърти, когато ще използват същото лечение, но резултатите няма да са такива", заяви Евгения Александрова от Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания.

"Много е важен саркома да бъде лекуван в мултидисциплиниран екип, тук липсва. Това е нещото, което трябва да се създаде и тук и да се лекува комплексно и адекватно", посочи Лидия Витанова от Сдружение "Заедно срещу саркома"