ДПС се явява самостоятелно на изборите, Пеевски не иска вече да е депутат

"Рашков нарушаваше закона, изпълняваше политически поръчки", смята Мустафа Карадайъ

03.02.2023 | 14:41 Редактор: Петя Кръстева
ДПС се явява самостоятелно на изборите, Пеевски не иска вече да е депутат

"Структурите на ДПС са в готовност за предстоящите избори. Надяваме се да получим такъв резултат, че това, което не можа да се случи в 48-ото НС, да стане в 49-ото. А именно - да преодолеем политическата криза и 49-ото НС да излъчи редовно правителство". Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ на брифинг след заседанието на Централния съвет на партията.

"ДПС трябва да е част от мнозинството, което ще излъчи редовния кабинет в 49-ото НС", категоричен бе Карадайъ.

"Едно от решенията на Централния съвет на ДПС е, че Движението ще се яви самостоятелно на тези поредни, ненужни предсрочни избори", съобщи Карадайъ. Централният предизборен щаб на ДПС остава в същия състав, запазват се и процедурните правила за номиниране и издигане на кандидат-депутати.

"Колегите казаха, че тези ненужни предсрочни избори са своеобразен поправителен изпит и ние ще се явим на него със същите процедурни правила, както на предишния вот", подчерта Карадайъ.

"Кампанията ни за 49-ото НС ще е сходна с тази, която направихме за 48-ото НС - с отговорност, искреност и откровеност ще застанем пред българските граждани, ще чуем и посочим проблемите и ще дадем нашите предложения и идеи за изход от кризите", съобщи Карадайъ.

На въпрос какво трябва да бъде поведението на политическите сили, за да има редовно правителство, излъчено от следващия парламент, лидерът на ДПС отговори: "Такъв призив отправихме и от трибуната на НС - още отсега да направим така, че крехкият разговор, който започна в 48-ото НС да се превърне в диалог в 49-ото. Диалог, който е нужен за преодоляване на политическата криза. Не е задължително опонентите да не си говорят и да се мразят. Всеки със своя капацитет и програми трябва честно да застане пред своите избиратели и след изборите да преодолеем политическата криза. За да има мнозинство за редовен кабинет".

"Българските граждани обедняват с всеки изминал ден. И държавата обеднява. Ние трябва да вземем мерки за икономиката. Но служебен кабинет не може да води дългосрочни политики. Редовен кабинет е необходимото условие за преодоляване на кризите", обобщи Карадайъ.

Той не даде оценка от името на партията за работата на служебния кабинет, тъй като ДПС не е правило такава. Но каза личната си. "Тя е много добра, защото основното задължение на служебния кабинет е да произведе честни, демократични и прозрачни избори", заяви Карадайъ.

"Ние проблем с Бойко Рашков не сме имали. Но България има един сериозен проблем от гледна точка на "добрите" и "лошите", коментира още Мустафа Карадайъ. "Когато на някого залепим етикета "добър", на него сякаш вече му е позволено да нарушава Конституцията и законите в страната, да нахлува в домовете на хора в неравностойно положение, да иззема без да му влиза в работата избирателни списъци и дейности на РИК, на ЦИК, продължи лидерът на ДПС и заяви: "Бойко Рашков нарушаваше закона, принуждаваше демократичната полиция да става милиция и да изпълнява политически поръчки. Демократичната полиция спазва закона и следи за спазването на закона.".

Попитан дали Делян Пеевски ще бъде в листите на ДПС, Мустафа Карадайъ отговори: "През 2021 г. не бях толкова настоятелен г-н Пеевски да бъде в листите и по неговото желание той се отказа. Сега, за 49-ото НС, ако той има достатъчно номинации според нашите процедурни правила, аз ще бъда настоятелен той да не се отказва, да бъде в листите за 49-ото НС".

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)