Отпуснаха 776 млн. лв. за изграждане и поддръжка на пътищата у нас

За зимното почистване за месеците януари и февруари са осигурени почти 158 млн. лв.

01.02.2023 | 12:42 Редактор: Вяра Димова
Отпуснаха 776 млн. лв. за изграждане и поддръжка на пътищата у нас

Министерският съвет осигури малко над 776 млн. лв. за поддръжката и изграждането на нови пътища в България. Новината съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков след днешното заседание на правителството.

"За зимното почистване за месеците януари и февруари са осигурени почти 158 млн. лв., плюс още около 150 млн. лв. за големите и важни инфраструктурни обекти в страната", съобщи още министърът.

Осигурени са средства и за вече завършеното строителство и въведения в експлоатация участък от автомагистрала "Хемус" между Белокопитово и Буховци. Осигурени са пари за един от лотовете на пътя Видин – Ботевград. Там се очаква в рамките на 3 месеца да бъде въведен в експлоатация и да бъде пуснат участък от около 7 км.

С част от сумата ще се финансира укрепването на свлачище при тунел "Железница" на магистрала "Струма", като целта е движението в участъка да бъде пуснато в посока от Гърция към София до 3 месеца. Част от средствата са за строителни работи на участъка Калотина – Драгоман на магистрала "Европа", който предстои да бъде пуснат в експлоатация.

Държавата осигурява средства в началото на годината, за да не се губи темпо на строителството и тези инфраструктурни обекти да бъдат завършени, подчерта Иван Шишков.

Министърът обясни, че с 438 млн. лв. ще бъдат платени задължения за ремонти на пътища, възлагани в периода 2020 –  началото на 2021 г., за които не са били осигурени необходимите средства и това създаде напрежение между държавата и пътния сектор.

Трябва ли България да стане президентска република?

Да. Парламентарната система у нас е изчерпана.
44%
Не! Съсредоточаването на цялата власт в един човек е опасно.
54%
Не мога да преценя.
3%
Общо 1467 гласа

Снимка: Пресцентър МРРБ