Апелативният съд потвърди решението за Пловдивския панаир

Спряно е вписването на община Варна като акционер в доминираното от бизнесмена Георги Гергов дружество

01.02.2023 | 12:10 Редактор: Вяра Димова
Апелативният съд потвърди решението за Пловдивския панаир

Пловдивският апелативен съд потвърди определението на първата инстанция, с което беше спряно вписването на община Варна като акционер в доминираното от бизнесмена Георги Гергов дружество "Пълдин Туринвест" АД.

Счита се, че ако акциите на Морската столица в панаира бъдат апортирани в дружеството, Гергов ще придобие контрол от над 79 на сто над международното търговско изложение. Вдигането на капитала беше оспорено от кмета на Пловдив Здравко Димитров като акционер и вписването на новите акции няма да се случи до произнасянето на съда по тази жалба по същество.

В Апелативния съд делото беше образувано по жалба на "Пълдин Туринвест" АД срещу спирането на регистърното производство в Агенцията по вписванията за промени в капитала за търговското дружество, въз основа на решения на извънредното общо събрание на акционерите, проведено на 9 януари т. г, пише "24 часа".

В Окръжния съд текат две дела по казуса. Община Пловдив в качеството си на акционер е предявила срещу "Пълдин Туринвест" АД иск за отмяна на всички решения на извънредното общо събрание на акционерите на дружеството от 9 януари В друго дело градската управа иска спиране на регистърното производство, мотивирано от предмета на предявения иск по другото дело.

Апелативните съдии приемат, че жалбата на "Пълдин Туринвест" АД е неоснователна.  Определението им е окончателно.

Снимка: БГНЕС