Русинова: Участъци от "Хемус" се нуждаят от ремонт, но трябва и поддръжка

Правилата в директивата са написани с много кръв, смята експертът

01.02.2023 | 10:57 Редактор: Вяра Димова
Русинова: Участъци от

"Магистрала "Хемус" до тунела при Правец продължават отделни участъци да се нуждаят от ремонт. Надявам се държавата да положи необходимите усилия - не просто да го построим и забравим за него. Необходима е поддръжка. Не бива никога повече да допускаме пътища да стигат до такова състояние, че години наред след това да не можем да ги ремонтираме". Това заяви Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики.

В последните години се положиха много усилия при ремонтите на тунелите, по-специално на магистрала "Хемус", за да бъдат приведени в годност, изказа мнението си тя. И припомни, че още през 2006 г. е приета директива от ЕС за минимални правила за поддържането им. Според нея тези правила в директивата са написани с много кръв, те са следствие на няколко много тежки пътни инциденти

"Станалото вчера безспорно показа, че противопожарната система на тунела е сработила. Това показва, че системата работи и тя работи добре. Пожарникарите са реагирали бързо и пожарът е бил потушен", коментира Русинова относно вчерашния инцидент със запален автомобил в тунела.

По думите ѝ такава система има в и тунел "Ечемишка". В останалите тунели предстои тепърва системите да бъдат привеждани в годност, посочи тя, цитирана от БНР.

"Трябва още усилия да се положат от страна на държавата. Ние ще останем с протегната ръка в тази посока. Притеснително е да има пропуски по отношение на безопасността в такива съоръжения", заяви Русинова.

Снимка: БГНЕС