Фармацевт: Задната хрема може да бъде овладяна и с налични в аптеките лекарства

Има комуникационен проблем, лекарите трябва да знаят какво да изписват, убедена е Аделина Любенова

31.01.2023 | 15:42 Редактор: Вяра Димова
Фармацевт: Задната хрема може да бъде овладяна и с налични в аптеките лекарства

"Важно е да настъпят промени в Закона за изменение и допълнение на лекарствата и лекарствените продукти в хуманната медицина, където преди 5 години беше въведен тест, обезпечаващ достатъчност в лекарствената мрежа. 65% заложени в текста вече не са актуални и процентът трябва да бъде по-висок - около 90%. Това ще даде възможност голяма част от лекарствата да останат на територията на нашата страна". 

Това каза магистър-фармацевтът Аделина Любенова, член на Специализирания съвет за контрол над снабдяването с лекарства, който създаде министърът на здравеопазването. Тя е представител на един от водещите търговци на едро, вносител на лекарства. Допълни, че контролът в отделните звена на снабдяването се очаква да се повиши. 

"България се справя добре в сравнение с други европейски страни. Това, че се получи недостиг на антибиотици, е нормално", посочи Любенова, цитирана от БНР. Според нея комуникацията лекар - фармацевт не е динамична и актуална, но това трябва да бъде преодоляно. 

"Ако в момента няма "Вентолин" или "Пулмикорт", има други продукти, с които може да бъде овладяна тази задна хрема, която в момента мъчи децата. Това е комуникационен проблем. Количествата, които се внасят, не са малко. Лекарите да знаят какво е внесено и да го изпишат на рецепта, а не да изписват лекарства, които са в недостатъчност", коментира още специалистът.

По думите ѝ проверките на складовите бази са сериозни и продължителни.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)