Благоевградчани търсят заместител на шопската салата, цените не са им по джоба

Сред най-скъпите зеленчуци са доматите и краставиците, които държат цена от 4-5 лв. за кг

31.01.2023 | 20:48 Редактор: Ирена Бакърджиева
Благоевградчани търсят заместител на шопската салата, цените не са им по джоба

Както през лятото, така и през зимата, българинът обича на трапезата му, колкото се може по-често да присъства шопската салата. Към днешна дата заради високите цени на зеленчуците благоевградчани търсят по-евтини варианти за приготвянето на салата. 

Нери Радославова, която е собственик на един от големите зеленчукови магазини в Благоевград, в който се продават и други хранителни стоки, споделя, че тази година плодовете и зеленчуците са с много високи цени. Сред най-скъпите зеленчуци са доматите и краставиците, които държат цена от 4-5 лв. за килограм.

"За да ни излезе една салата по-евтина, всеки предпочита да си вземе маруля, репички и кромид, защото така излиза по-евтино, или пък прясно зеле", каза още тя. 

Друг вариант за по-евтина салата е киселото зеле и традиционната българска туршия, но и там има поскъпване, коментира Радославова, допълвайки, че килограм кисело зеле върви около 2 лв., а туршията е на цени от 5-6 лв., пише "Фокус".

Що се касае до това какво предпочитат да пазаруват хората - дали само стоки от първа необходимост, или си позволяват глезотии, Радославова посочи, че какво ще си вземе даден клиент, зависи от неговите финансови възможности. Едни предпочитат да си купуват мандарини, защото са сезонни плодове и са по-евтини, други залагат на ягодите, които са извън сезона, затова и държат по-високи цени.

Снимка: БГНЕС