"Продължаваме промяната": Няма воля за законопроекта за разследване на главния прокурор

Според Мирослав Иванов тази тема не засяга част от парламентарните групи в това НС

31.01.2023 | 12:54 Редактор: Ирена Бакърджиева

"Днес на общественото внимание се повдигна темата за механизма за разследване на главния прокурор. Уви, това не е темата на Народното събрание, не е темата на част от парламентарните групи в това НС. Тези ПГ са на ГЕРБ-СДС, ДПС, БСП, "Възраждане" и "Български възход". Този законопроект няма да бъде приет, защото няма политическа воля", заяви Мирослав Иванов от "Продължаваме промяната" от парламентарната трибуна.

Той направи паралел с Изборния кодекс. "В рамките на 10 дни един голям законопроект с изключително голям брой изменения беше приет. Тогава имаше воля от ГЕРБ-СДС, който представляват НС в лицето на Вежди Рашидов и председателстват правна комисия в лицето на Радомир Чолаков", обясни депутат от "Продължаваме промяната".

По думите му промените в НПК, касаещи механизмите за разследване на главния прокурор, не са срещнали тази политическа воля.

"ГЕРБ-СДС, ДПС, БСП, "Възраждане" и "Български възход" напуснаха заседание на правната комисия. Бламираха го, за да може да се отложи за една седмица и да се забави приемането или отхвърлянето на механизма за разследване на главния прокурор", категоричен е той, цитиран от БГНЕС.

Депутатът от "Продължаваме промяната" посочи, че законопроектът им за противодействие на корупцията не е минал на второ четене, няма и да мине. "Изводът е, че ГЕРБ-СДС, ДПС, БСП, "Възраждане" и "Български възход" имаха волята да приемат изменения в изборното законодателство, но нямаха волята да приемат механизъм за разследване на главния прокурор и нямаха волята да приемат изменения в закона, който ще гарантира борбата с корупцията", каза още той.

Трябва ли България да стане президентска република?

Да. Парламентарната система у нас е изчерпана.
44%
Не! Съсредоточаването на цялата власт в един човек е опасно.
54%
Не мога да преценя.
3%
Общо 1467 гласа

 


1
1 rate up comment rate down comment 0
Наблюдател
преди 1 година
Пинокио питал дали Главния прокурор си е платил закуската в Белия дом ! Еееех, Пинокио, Гешев лично е поканен на закуската , а теб , Пинокио, нито те знаят , нито те канят ни за закуска , ни за обяд ! Жалка гнида комунистическа ! Сигнализирай за неуместен коментар