"Гражданската отговорност" скача на 600 лв.? Казус със "Зелената карта" може да ни спре за Еврозоната

Застрахователите не искат веднага да изплащат предявените искания за обезщетения

30.01.2023 | 19:03 Редактор: Вяра Димова

Застраховката "Гражданска отговорност" може да стане 600 лв. Причината са предложения за промени в Кодекса за застраховане, засягащи "Зелената карта". Промените са условие за влизането ни в еврозоната и доведоха до скандал между депутатите и застрахователните фирми. Заседанието на парламентарната комисия се провали.

От "Демократична България" и "Продължаваме промяната" настояват да се приемат измененията, които сега са една от пречките за влизането ни в Еврозоната. 

"Не можем да си позволим България да загуби перспектива да се присъедини към Еврозоната на 1 януари, защото определени фактури от българското задкулисие продължават да управляват влияние върху партии, регулатори, говоря за Алексей Петров", заяви Христо Иванов от ДБ.

ГЕРБ, БСП, ДПС, "Възраждане" и "Български възход" са против промените. Според тях това ще вдигне цените на "Гражданската отговорност". 

"Да намерите консенсус, който ниe единодушно да приемем с крайна цел да не се повишава "Гражданската отговорност" за българския бизнес, да не се плаща двойна и тройна цена, какъвто риск ни казват от бранша", посочи Александър Иванов от ГЕРБ-СДС.

Неприемането на промените може да спре България към приемането в Еврозоната, предупреди и финансовият министър.  

"Това може ли да се превърне в проблем за приемането на България в Еврозоната, искам да го кажете ясно за всички, за да няма съмнения", попита Мартин Димитров от ДБ.

"Да, това е проблем за приемане на България в Еврозоната, защото преди да подадем доклад, трябва да сме отчели пред всички държави членки и пред ЕК, че сме изпълнили ангажиментите си към ЕРЕМ", категорично заяви служебният министър на финансите Росица Велкова.

Според застрахователите фондовете могат да бъдат източени. "Проблем е, защото веднъж платени парите, много трудно могат да бъдат върнати", коментира председателят на УС на НББАЗ Борислав Богоев.

"Никой от нас не е против този процес, но той не може да бъде за сметка на източване на Националното ни бюро" - на това мнение е Ирина Репуц от Съюза за стопанска инициатива.

Шофьорите очакват увеличение заради инфлацията, но също така предлагат повече да плащат тези, които шофират в чужбина. В крайна сметка заседанието на Икономическата комисия не събра кворум, а представителите на ГЕРБ напуснаха залата. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Трябва ли България да стане президентска република?

Да. Парламентарната система у нас е изчерпана.
44%
Не! Съсредоточаването на цялата власт в един човек е опасно.
54%
Не мога да преценя.
3%
Общо 1467 гласа

Снимка: БГНЕС