Без блокади и сблъсъци: България и РСМ се договориха за честванията на Гоце Делчев

Скопие увери, че ще разплете случая с побоя над Християн Пендиков

30.01.2023 | 17:37 Редактор: Тодор Петров

Скопие няма да позволи да се стигне до напрежение и блокади за честванията на Гоце Делчев на 4 февруари. Рамо до рамо вътрешните министри на България и Северна Македония се договориха за безпроблемно честване на 151-вата годишнина от рождението на Гоце Делчев. Срещата между двамата министри продължи около 3 часа. Изявления имаше, но в сила бе забрана за задаване на въпроси.

Вътрешният министър на съседката ни обеща, че няма да се допуснат инциденти и провокации, въпреки призивите за такива още миналата седмица. 

"Искаме да отправим ясно послание, че няма да позволим никакви инциденти. Македонската полиция предприема всички мерки и няма да позволи инциденти около честването на големия Гоце Делчев", заяви Оливер Спасовски.

Иван Демерджиев обобщи работната среща в Скопие като ползотворна. И също даде обещание. 

"Аз на свой ред го информирах, че ще взема всички мерки хората да не допускат провокации. Да не позволим някои хора да палят огън там, където го няма", коментира шефът на МВР. 

Беше дадено и уверение, че случаят с жестокия побой над македонския гражданин с българско самосъзнание Християн Пендиков, ще бъде разплетен. А заплахите, които момчето получава дори и на болничното легло в болницата, в която се лекува, ще се разследват и в Северна Македония. От ВМА днес обявиха, че състоянието му се подобрява.

"МВР предприе всички мерки за решаване на случая. Имаме едно лице, което се намира в ареста, издирва се друго. Министерството постъпва еднакво към всички нарушители и ще бъдат изправени пред лицето на правосъдието. Нашата крайна цел е да се осигурим сигурност за всички на територията на Република Северна Македония и които идват отвън", подчерта Спасовски. 

"Постигнахме абсолютно съгласие, че не бива да се допускат такива прояви в Северна Македония. Такива случаи разстройват отношенията между двете страни, които традиционно са много добри", добави Демерджиев.

Двамата изразиха надежда и че Северна Македония ще извърви европътя си. Но с условие. "Много е важно да се знае, че езикът на омразата не е пътят", изтъкна Демерджиев. 

Ако се стигне до блокада по пътя към Скопие, тя ще е в района на гр. Куманово, на около 60 километра от границата. А от македонската опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ обявиха, че готвят денонощна охрана на гроба на Гоце Делчев. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: МВР


1
0 rate up comment rate down comment 0
Симов Герман
преди 1 година
Българи бе, болни от по-славна история, а никой не написа нито се пита, къде е горкия Делчев роден. Там ходете бе! - в родния му град, в нашата Ес-Ес федерация. Не в Скопие. Ходете в родния град на Делчев и там прославете. Скопие, видимо от показаното у нас, е че искаме да си остане чужбина. И те са си радостни че е така. Не искат нито евро нито Ес-Ес. Друг там ги бута на зор, а едни други па на бутача му ударят контра. А дребните жабки па се вълнуват и крекат. Сигнализирай за неуместен коментар