Д-р Дечев: Няма политически натиск за оставката ми, има персонални апетити към УМБАЛ "Св. Иван Рилски"

Директорът на лечебното заведение заяви, че решението му е лично

30.01.2023 | 09:00 Редактор: Ирена Бакърджиева

Медици от университетска болница "Свети Иван Рилски" излязоха на протест в защита на подалия оставка директор на здравното заведение д-р Дечо Дечев. Той обяви, че решението му да подаде оставка е лично. 

"Процесът да продължи както винаги, болницата да бъде пример за колективна отговорност спрямо нашите пациенти и да отиваме да работим, както сме работили винаги и да бъдем пример за другите болници", заяви д-р Дечев.

Сред мотивите за напускането му е липсата на приемственост в системата. След вливането на белодробната болница "Св. София" в "Св. Иван Рилски" през септември миналата година, директорът беше изпратил писмо до Министерството на здравеопазването, в което посочва най-спешните въпроси за решаване, свързани с дейността и финансирането на болницата. В писмото си посочва 11 проблема. Оттогава промяна няма.

"Очакваме отговор по предварителни данни и ангажименти. Очаква да се върне министър Меджидиев от отпуск и ще обсъдим въпроса заедно с него. Искам да благодаря на премиера, че се ангажира лично. Предполагам, че това, което ще реши, ще е в полза на колектива и на този начин на работа, който е бил в тези 14 години, откакто съм аз управител на болницата", добави д-р Дечев.

Той е категоричен, че няма политически натиск за оставката му, а има лични интереси на хора, които не са на ниво министър. Сред мотивите за напускането му е липсата на приемственост в системата.

"Болницата е една от онези, които са за пример в този сектор. Нормално е да има персонални апетити към нея. Някой иска да бъде управител на болница с минимални проблеми спрямо други болници", посочи д-р Дечев и уточни, че не знае кой може да е, но за него няма друго обяснение на казуса.

Предстоят срещи между ръководството на болницата и Министерството на здравеопазването, на които ще бъдат обсъдени възможностите за разрешаване на поставените проблеми и бъдещото развитие на лечебното заведение. 

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 0
бяла мафия
преди 1 година
Всички сте с големи персонални апетити, д-р Дечев! А Здравната ни система потъва все повече! Хората се чудят къде дА се лекуват! Вие се превърнахте в бизнесмени а не лекари! Сигнализирай за неуместен коментар