София и Скопие работят за туширане на напрежението покрай честванията на Гоце Делчев

В социалните мрежи се организират прояви, така че да не бъдат допуснати български представители в РСМ

30.01.2023 | 06:56 Редактор: Тодор Петров
София и Скопие работят за туширане на напрежението покрай честванията на Гоце Делчев

Работна среща между службите на България и Северна Македония е предвидена за днес. Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и председателят на ДАНС Пламен Тончев ще разговарят със своите колеги в Скопие за организацията на предстоящото отбелязване на 151-вата годишнина от рождението на Гоце Делчев, както и съвместни действия за гарантиране на спокойна и сигурна среда за честванията на 4 февруари. 

В социалните мрежи се организират прояви, така че да не бъдат допуснати български представители на годишнината. Отношенията между двете страни се обтегнаха след побоя над Христиан Пендиков, както и след изявленията на президента на РСМ Стево Пендаровски български граждани да бъдат обявени за персона нон грата в страната и да бъдат спирани на границата. 

Посегателствата срещу българските клубове в Охрид и Битоля, зверският побой над Християн Пендиков и с бездействието си относно антибългарските прояви, Република Северна Македония сама блокира процеса на присъединяване към ЕС, заяви преди дни вицепрезидентът Илияна Йотова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR