Йотова за РСМ: България ще гледа под лупа всяко едно действие, свързано с езика на омразата

Вицепрезидентът подчерта, че преговори ще има при ясни условия

29.01.2023 | 13:33 Редактор: Искра Ангелова

С действията си Република Северна Македония на практика е блокирала процеса си на присъединяване към Европейския Съюз. Това заяви в предаването "Брюксел 1" в ефира на Bulgaria ON AIR вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя е категорична, че България ще стои зад всеки гражданин с българско самосъзнание.

Посегателствата срещу българските клубове в Охрид и Битоля, зверският побой над Християн Пендиков и с бездействието си относно антибългарските прояви, Република Северна Македония сама блокира процеса на присъединяване към ЕС, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова.

"България ще гледа под лупа всяко едно действие, свързано с езика на омразата. За съжаление, с днешната дата можем да кажем, че независимо от толерантността, с която приехме френското предложение, няма никакъв напредък и в работата на Смесената историческа комисия. Особено след последната промяна в процедурите за членство в ЕС, България във всеки един момент може да стопира този процес и ако продължаваме така - не съм оптимист", допълни Йотова.

Вицепрезидентът смята, че Република Северна Македония трябва да заеме категорична позиция срещу езика на омразата.

"Не виждаме и намек, и упрек към онези, особено медии, в РСМ, които отдавна са прекрачили бариерата на свободното слово и водят изключително тежка българофобска кампания. Не чуваме от управниците в РСМ подобни послания. Е, тогава как да чувстваме и да вярваме, че те осъждат това, което се случва в РСМ по отношение на българите там", попита тя.

Йотова подчерта, че преговори ще има при ясни условия, между които спазване на Договора за добросъседство и спазването на правата на българите в РСМ и вписването им в Конституция. А Европа сякаш избягва да се намесва в отношенията България-РСМ.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Трябва ли България да стане президентска република?

Да. Парламентарната система у нас е изчерпана.
44%
Не! Съсредоточаването на цялата власт в един човек е опасно.
54%
Не мога да преценя.
3%
Общо 1467 гласа

1
1 rate up comment rate down comment 0
Кармен Младенова
преди 1 месец
Моята Фамилия са бегълци от Македония заради турските безчинства....По тяхно време не е имало деление на българи и македонци. Сигнализирай за неуместен коментар