Радев: Надявам се, че не гледаме маскарадни игри в българския парламент

Нямам нужда от посредници в диалога си с българските граждани, коментира президента във връзка с референдума на ИТН

27.01.2023 | 18:35 Редактор: Вяра Димова

Президентът Румен Радев отправи критики към депутатите заради бавната работа по промените свързани със съдебната реформа. 

Парламентът трябва да работи в интерес на обществото, а не партиите да правят предизборна кампания. Този съвет отправи Радев, след като на първо четене парламентът прие механизма за разследване на главния прокурор. 

"Чуваме чановете, част от маскарадните игри. Силно се надявам това да не са маскарадни игри в българския парламент. Когато разбраха, че дните са преброени, тогава изведнъж се втурнаха да разрешават този въпрос. Ясно ни е, че механизмът за контрол върху действията на главния прокурор е фактор за отпушване на политическия процес в България - той е неотложен като приемане", заяви Радев.

Държавният глава коментира и референдума за президентска Република на "Има такъв народ".  

"Аз нямам нужда от посредници в диалога си с българските граждани, ако аз имам намерение за формата на държавно управление, сам ще го заявя", категоричен е Радев. 

България ще блокира еврочленството на Северна Македония, ако западната ни съседка продължава с езика на омразата към българите и ако попречи на желаещите, да се включат в честванията за Гоце Делчев.

"Случаят с Християн Пендиков е израз на десетилетна политика на насаждане на омраза към българите и всичко българско. Изключително важно е властите на РСМ ясно да заявят, че това е престъпление от омраза", посочи българският президент.

Радев припомни, че ако Северна Македония продължи да допуска езика на омразата да е водещ, ще се самоблокират по пътя си за ЕС.

Трябва ли България да стане президентска република?

Да. Парламентарната система у нас е изчерпана.
44%
Не! Съсредоточаването на цялата власт в един човек е опасно.
54%
Не мога да преценя.
3%
Общо 1467 гласа

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)