"Продължаваме промяната" и ДБ атакуваха хартиения вот в Конституционния съд

Те оспорват превръщането на машинното гласуване в отпечатване на бюлетини

27.01.2023 | 15:34 Редактор: Ирена Бакърджиева

"Продължаваме промяната" и "Демократична България" атакуват хартиената бюлетина в Конституционния съд. За целта са необходими подписите на 48 народни представители, с какъвто брой общо двете формации разполагат в този парламент. Конституционната жалба е подписана от 70 депутати от двете формации. 

Те оспорват превръщането на машинното гласуване в отпечатване на бюлетини, както и начина, по който са въведени промените, а именно с предложения между първо и второ четене.

"Пряк резултат върху изборите през април няма да има, тъй като решенията на КС действат за в бъдеще", заяви пред медиите Надежда Йорданова. Тя обаче очаква още следващият парламент да поправи грешките на настоящия в Изборния кодекс. И добави, че според конституционната практика от приемането на жалба по допустимост до произнасянето на съда минават от половин до една година.

Според жалбата на ДБ и "Продължаваме промяната" последните промени в Изборния кодекс противоречат на основни принципи и стандарти, залегнали в българската Конституция и в решения на Конституционния съд: принципа на правовата държава, принципа на равенството на гражданите пред закона и принципите и стандартите за защита на избирателното право. 

Заместник-председателят на Народното събрание и депутат от "Продължаваме промяната" Никола Минчев коментира, че изборът как да се гласува – с хартиена бюлетина или с бюлетина, отпечатана от машина, ще е валиден само за част от избирателите, което е неравнопоставено третиране на гражданите.

"Второто е превръщането на машинното гласуване в на практика едно отпечатване на бюлетини, за което сезираме Конституционния съд. Защото машините, с които се гласува, трябва да отговарят на някакви стандарти, но мнозинството в 48-ото НС тотално обезсмисли машинното гласуване, защото то вече не отговаря на обичайните стандарти за такова", добави Минчев.

"Тоталното прекрояване на Изборния кодекс между първо и второ четене са промени, минали само един път през пленарна зала", изтъкна още Минчев. 

 

Трябва ли България да стане президентска република?

Да. Парламентарната система у нас е изчерпана.
44%
Не! Съсредоточаването на цялата власт в един човек е опасно.
54%
Не мога да преценя.
3%
Общо 1467 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR