Донев към Ковачевски: Честванията на годишнината от Гоце Делчев трябва да минат спокойно

Двамата са провели телефонен разговор

27.01.2023 | 15:10 Редактор: Елеонора Танева
Донев към Ковачевски: Честванията на годишнината от Гоце Делчев трябва да минат спокойно

Министър-председателят Гълъб Донев е провел телефонен разговор с премиера на Република Северна Македония Димитър Ковачевски. Двамата са обсъдили необходимостта от спокойно и безпроблемно протичане  на предстоящите чествания на 151-ата годишнина от рождението на големия революционер Гоце Делчев.

В тази връзка в понеделник, 30 януари, вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и председателят на ДАНС Пламен Тончев ще имат работна среща със своите колеги в Скопие за уточняване на съвместните действия за гарантиране на спокойна и сигурна среда за честванията на 4 февруари.

Премиерите Донев и Ковачевски обсъдиха и ползите от по-задълбочено взаимодействие между двете държави в сферата на сигурността и особено в случаите на криминални прояви или при заплахи срещу граждани на Република Северна Македония с българско самосъзнание.

В разговора премиерът Донев отново припомни очакването на страната ни Република Северна Македония да предприеме необходимите действия за прекратяване на говора и престъпленията от омраза, както и за зачитане на правата на македонските българи.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)