С 30% по-евтин газ ще плащаме за февруари, КЕВР няма да вдига цените

Една от причините е нагнетеното количество природен газ на по-ниски цени в Чирен

27.01.2023 | 13:49 Редактор: Вяра Димова

Природният газ ще е с близо 30% по-евтин от февруари и ще се продава за около 130 лв. за мегаватчас без такси и данъци. Това обяви изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева по време на обсъждането на цените в енергийния регулатор. Председателят на комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов увери, че няма да има промяна в цените на парното, топлата вода и тока.

Потреблението за последния месец на синьо гориво е с 30% по-ниско от договорените количества. Една от причините е топлото време през зимните месеци. Освен това страната ни е една от седемте в Европа, която има достатъчно запаси в хранилището в Чирен.

"Цената, която внася общественият доставчик за февруари, се държи от една страна от цената на борсовия индекс, на проведените тръжни процедури, и на факта, че "Булгаргаз" през последните два месеца прави усилия да намали цената на нагнетения газ в Чирен", заяви изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева.

От енергийния регулатор увериха, че заради ниската цена на газа няма да има промяна в цените на парното, топлата вода и тока. 

"Очертава се цената на природния газ за месец февруари да бъде под 130 лв. на мегаватчас. Това е ниска цена, повече от очевидно е, че Комисията за енергийно и водно регулиране няма да предприеме действия за повишаване на цената на топлинната енергия", каза председателят на КЕВР Иван Иванов.

Окончателното решение за цената на природния газ ще бъде решена на 1 февруари.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.