19 години по-късно: Вдигат командировъчните за страната и чужбина

Предложението е те да скочат двойно

27.01.2023 | 14:04 Редактор: Петя Кръстева

За пръв път от 19 г. се вдигат командировъчните за чужбина. Предвижда се увеличение и за средствата при работно пътуване в страната.

Божидар често пътува в командировка. Признава, че в момента командировъчните пари не стигат и приветства тяхното увеличение. 

"В 90% от случаите, отивайки в командировка, трябва да си носиш собствени пари, защото никога не стигат. Последният път, когато ми стигнаха парите за командировка, беше преди повече от 7-8 години", спомня си той. 

Размерът на командировъчните разходи за пътувания в рамките на страната не е променян от 19 години. Сега предложението е те да се вдигнат двойно. Работодателите подкрепят предложените промени. В момента размерът на дневните средства за ЕС е 35 евро, а квартирните - до 130 евро. С увеличението е предвидена по-висока ставка за страните от Западна Европа и по-ниска ставка за Източна Европа. Така дневните пари за Белгия и Германия стават 56 евро, за Румъния - 46 евро. 

"Положителната промяна е, че се предвижда диференциация за различните страни от ЕС. Досега бяха с една обща ставка, което беше неправилно и несправедливо, защото разходите за издръжка в различните държави са различни", категорични са от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Предложенията подлежат на обществено обсъждане, а след това ще бъдат разгледани и от социалните партньори в Националния съвет за тристранно сътрудничество

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Трябва ли България да стане президентска република?

Да. Парламентарната система у нас е изчерпана.
44%
Не! Съсредоточаването на цялата власт в един човек е опасно.
54%
Не мога да преценя.
3%
Общо 1467 гласа