Българското месо е с високо качество, но липсват кланици, обединяващи браншовете

"Добавки като нишесте и растителни протеини се влагат в месни продукти, които са в средния към ниския сегмент", каза Кирил Вътев

25.01.2023 | 22:00 Редактор: Ирена Бакърджиева
Българското месо е с високо качество, но липсват кланици, обединяващи браншовете

"Българското месо е много качествено и то отива основно за свежа консумация по витрините. Добавки като нишесте и растителни протеини се влагат в месни продукти, които са в средния към ниския сегмент, защото пазарът не е само висок сегмент. Напротив – най-тесният сегмент на пазара е високият сегмент на високо качество, където няма такива добавки и където няма как и цените да не са най-високи", коментира Кирил Вътев, основател и съсобственик на "Тандем-В".

"Водещ проблем за пазара на месо в България е липсата на големи кланици. Надявам се, че в хода на разговорите за създаването на единна аграрна камара в България, която да обедини всички браншове – от полето до масата, ще достигнем до идеята, че практиката в успешните страни, от които България внася месо е следната: животновъдите се кооперират и си правят кланица, има график и всеки знае кога неговите животни ще отидат за месодобив", посочи Вътев.

Що се отнася до европейските субсидии в сектора събеседникът отбеляза, че в това отношение Европейският съюз не е коректен, защото говорим за свободна пазарна икономика, но в някои стари страни членки субсидиите са два и повече пъти по-високи, отколкото в новоприетите страни членки. Една от причините в България субсидиите да са толкова ниски и целият ни аграрен сектор да е в толкова незавидно състояние, е това, че няма единна аграрна камара, която да защитава интересите на бранша, подчерта Вътев, цитиран от dnes.bg.

"Всеки сам ходи, натиска се да отиде при министър, да отиде в комисия по земеделие и да реши сам за себе си проблема. Не става, доказано е вече 30 години, не става", каза Вътев.