Какво ще се случва днес в София? Фандъкова със сигнал до ВАП, тя сезира шефа на МВР

Масово мероприятие може да е "насочено към насилствено изменение на конституционния ред и териториалната цялост на страната"

10.12.2022 | 11:16 Редактор: Тодор Петров
Какво ще се случва днес в София? Фандъкова със сигнал до ВАП, тя сезира шефа на МВР

Върховната административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на вътрешните работи във връзка с получена от кмета на София информация. В нея се посочва, че Столичната община е била сезирана с две писма - от общински съветници от групата на "Демократична България" и от представляващи ПП "Код", за обявено в социалните мрежи провеждане на масово мероприятие на 10 декември 2022 г., което може да е "насочено към насилствено изменение на конституционния ред и териториалната цялост на страната", както и че събитието може да е противоречащо на решенията на ЕС.

ВАП е извършила проверка по отношение на изложената в писмото от Йорданка Фандъкова информация и на приложения снимков материал. Направена е и справка за уведомленията за организиране на събития по Закона за събранията, митингите и манифестациите (ЗСММ) към Столичната община.  

Съгласно разпоредбите на ЗМВР и ПУДМВР дейността на вътрешното министерство е насочена към правата и свободите на гражданите, противодействие на престъпността, защита на националната сигурност, опазване на обществения ред и пожарна безопасност и защита на населението, се казва в позицията на ВАП. 

С оглед на това и на база на установеното при извършената от ВАП подробна проверка, материалите са изпратени на министъра на вътрешните работи по компетентност.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


1
0 rate up comment rate down comment 1
Тя е за затвора. Ако
преди 1 година