Финансист: Лихвите по жилищните кредити ще скочат двойно през 2023 г.

Лихвите по депозитите ще растат с по-бавни темпове

10.12.2022 | 09:30 Редактор: Тодор Петров
Финансист: Лихвите по жилищните кредити ще скочат двойно през 2023 г.

До 5% ръст на жилищните кредити през 2023 година, прогнозират финансисти. Потребителските заеми могат да поскъпнат до 10 процента. Очакванията на експертите се основават на политиките на Европейската централна банка и на Федералния резерв на Съединените щати в опит да се овладее инфлацията.

Основният лихвен процент на БНБ нараства за трети път от октомври и вече достига 1,3 на сто за декември. И въпреки че повечето банки у нас не използват основния лихвен процент за формиране на лихвите, според финансистите покачването му е знак за тенденцията на поскъпване на заемите, казва финасистът Десислава Николова.

"Средната лихва по ипотечните кредити в края на следващата година ще бъде може би около 4-5 процента. В момента средната лихва по един жилищен кредит е 2,48. Това на практика означава почти двойно увеличение. Надявам се все пак тези увеличения да се предприемат плавно, за да не се отрази върху способността на длъжниците да изплащат своите задължения", обяснява Николова.

Ще растат и лихвите по депозитите, но с по-бавни темпове.

"Годишно изменение от 0,3-проценти пункта, което се забелязва при депозитите в левове, като към края на октомври средната лихва е 0,37 процента. Има съвсем леко покачване в лихвените нива", посочва Николова.