Зимните курорти чакат с 20% повече туристи, нощувките са поскъпнали с до 30%

Места за Нова година в ски курортите почти няма

10.12.2022 | 08:40 Редактор: Тодор Петров
Зимните курорти чакат с 20% повече туристи, нощувките са поскъпнали с до 30%

С 20% повече туристи за ски чакаме у нас през тази зима в сравнение с предходната, категорични са от туристическия сектор. Интересът към родните ски курорти е основно от български и гръцки туристи, а през националните им ваканции се чакат гости от Турция, Северна Македония, Румъния и Великобритания, обясняват пред "Труд" хотелиери от трите най-големи ски комплекса – Банско, Пампорово-Мечи Чал и Боровец.

Записванията за тази зима са започнали още през лятото. Места за Нова година в ски курортите почти няма, а първите резервации са дошли още през юли-август. Освен български туристи сред основните клиенти през тази зима се очертават гръцките гости. Те също са направили резервации основно за почивните дни около Коледа и Нова година, обясниха от бранша.

Въпреки големият интерес от страна на чуждите туристи към родните ски центрове, и през тази зима над 60 на сто от гостите ще са от България, прогнозира служебният министър на туризма Илин Димитров преди дни. 

Добрата новина е, че за първи път от години българските туристи лесно и бързо ще могат да стигат до Банско, след като се ремонтира второкласния път от Симитли към зимния център. Неотложно е да се реши проблема с втория кабинков лифт в Банско, защото не може да се говори за екология и качествен туристически продукт, когато в планината се изкачват хиляди автомобили дневно, а туристите чакат на опашка за лифта по няколко часа, категорични са представителите на бизнеса.

Инфлацията обаче е причина цените на нощувките и услугите в зимните курорти да се увеличат между 10 и 30 на сто. Пазарът не е в състояние да поеме още по-високи цени, затова и от бизнеса ще работят на ръба на оцеляването.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Таньо
преди 1 година
Всичко е поскъпнало, кво да се прави. Ама няма да пропусна да покарам ски в Банско, като всяка година. Сигнализирай за неуместен коментар