Лекарите поискаха отпадане на хартиените амбулаторни листове

Настояват за дигитализиране на обмена на информация в здравната система

10.12.2022 | 08:11 Редактор: Тодор Петров
Лекарите поискаха отпадане на хартиените амбулаторни листове

От Националното сдружение на общопрактикуващите лекари поискаха да отпаднат хартиените амбулаторни листове. В свое становище до различни държавни институции лекарите предлагат листовете да не се разпечатват, а пациентите да могат да ги подписват по електронен път и не само с персонален електронен подпис.

Амбулаторният лист, който издават личните лекари и лекарите-специалисти, е електронен документ, но на практика масово се разпечатва в кабинетите, обясни д-р Костадин Сотиров от Пловдив.

"Тъй като пациентът няма как да го подпише, ние го разпечатваме електронния документ, той го подписва и го пазим на хартия", каза той за БНР.

За да не се затрупват с хартия, личните лекари предлагат пациентите да могат да подписват такива документи по електронен път, но по различни начини, а не само с електронен подпис. За целта е нужна законодателна промяна, която по думите на д-р Сотиров, ще обхваща само нуждите на електронното здравеопазване.

"Не само квалифициран електронен подпис, но примерно и електронната здравна карта, или подписа на таблет, тоест не във всички случаи, а само за нуждите на здравната информационна система", посочи още д-р Сотиров.

Към момента електронното подписване от страна на пациента по тези начини е възможно, но след попълване на хартиена декларация, която лекарите са длъжни да съхраняват. От Сдружението настояват също за дигитализиране на обмена на информация в здравната система.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR