Румъния обвини Австрия в неприятелско отношение заради ветото за Шенген

Страната не се отказва от членство и ще повдигне въпроса на следващия Съвет по вътрешни работи

09.12.2022 | 18:58 Редактор: Ирена Бакърджиева

Остра реакция на Румъния след отказа на Австрия съседката ни да стане част от Шенген. Министерството на външните работи връчи протестна нота на посланика на страната. Австрийският президент се разграничи от правителството и изрази съжаление, че България и Румъния са блокирани. А Букурещ призова за бойкот на всичко австрийско.

В протестната нота е посочено "необоснованото и неприятелско отношение на Австрия" по въпроса за приемането на Румъния в шенгенското пространство. Министерството на външните работи на Румъния посочи и че отказът на Австрия ще има неизбежни последици за отношенията между двете държави. Страната обаче не се отказва от членство и ще повдигне въпроса на следващия Съвет по вътрешни работи.

"Решението на Австрия е несправедливо. Изненадата ни е още по-голяма, тъй като ветото идва от Австрия, която без аргументи наложи това вето при условията, които заяви на 16 ноември тук, в Букурещ, когато потвърди подкрепата си за присъединяването ни", каза министърът на вътрешните работи на Румъния Лучиан Боде.

Румънският президент Клаус Йоханис определи неприемането на Румъния към Шенгенското пространство като "дълбоко несправедливо" спрямо страната и гражданите ѝ. Председателят на румънската Камара на депутатите Марсел Чолаку написа, че решението е коледен подарък за руския президент Владимир Путин.

"Европейското единство и стабилност днес получиха тежък удар от държава, която в трудни времена избра да изостави европейските си другари и да служи на интересите на Русия", заяви Марсел Чолаку от Камарата на депутатите.

Румънският министър на туризма насърчи сънародниците си да бойкотират австрийските ски курорти.

"Ясно е, че основната цел на румънските туристи в Австрия са ски пистите, но всички знаем, че не само в Австрия има идеални условия за каране на ски. Подобни условия, може би дори по-добри в някои случаи, има в Швейцария, Италия, Франция, Германия", коментира министър на туризма Даниел Кадариу.

В социалните мрежи румънците не останаха по-назад в недоволството си. Стотици постове призоваваха за бойкот на австрийски фирми. Позиция дойде и от Австрия - президентът изрази съжаление за решението на своето правителство да блокира България и Румъния.

"Дълбоко съжалявам за решението на австрийското правителство да блокира присъединяването на Румъния и България към Шенген", посочи президентът на Австрия Александър Ван дер Белен.

Вярно е, че Австрия се намира в трудна ситуация поради много големия брой лица, търсещи убежище. Но блокирането на Шенген не допринася за намирането на решение. Напротив, икономиката на австрийската компания сега е заплашена от глоби в резултат на румънските контрамерки. Австрийският президент се надява на диалог.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.