Бедствено положение по Южното Черноморие, водна криза в Созопол, Царево, Приморско

Пропаднала е конструкция на пречиствателната станция на язовир "Ясна поляна"

09.12.2022 | 18:43 Редактор: Вяра Димова

Южното Черноморие може да остане без вода, заради пропаднала конструкция на пречиствателната станция на язовир "Ясна поляна". Областният управител обяви частично бедствено положение и ще търси 15 млн. лв. от държавата, за да започне ремонта.

Язовир "Ясна поляна" захранва с вода общините Созопол, Царево, Приморско и Средец. Има реална опасност те да останат без вода. Пречиствателната станция на язовир "Ясна поляна" е строена през 1974 година, част от стоманобетонната конструкция вече е пропаднала под вода, за да бъде обследвана трябва да бъде спряно подаването на вода към Южното Черноморие.

"Конструкцията е тръгнала да се къса, ние няма как да обследваме една конструкция, която е под вода. За две влизания, които сме направили снимки и сме направили констатации, сме спирали водоподаването за цялото Южно Черноморие, това  е проблемът", каза  директорът на ВиК Бургас - инж. Ганчо Тенев.

Решението, според ВиК дружеството, е да бъде изградено странично съоръжение, което да дублира работата на пречиствателната станция, за да не се спира водоподаването.

"Представете си - ако не бъде извършен този ремонт или не бъде построено ново съоръжение какво би станало лятото? Има стотици хиляди туристи, които бидейки тук, позволява да се развива бизнес", заяви кметът на Приморско Димитър Германов.

"Изключително са гневни хората, изключително са уплашени. Вече имаме обаждане от наши колеги, с които работим в чужбина. Вие представяте ли си три дни лятото да няма вода в един град като Приморско, Ахтопол или Царево. Това означава край на всичко, което развиваме", категоричен е хотелиерът Здравко Василев.

"Не бива хората да остават без вода.

 Като областен управител, съм разпоредила да бъде извършен анализ на качеството на питейната вода, за да сме сигурни, че хората пият вода, която отговаря на стандартите", каза проф. Мария Нейкова.
В село Ясна Поляна вече са притеснени.

"Аз обикновено винаги си я преварявам, филтрирам я", споделя жител на селото.

В понеделник жители на Приморско организират протест пред областна управа в Бургас, с искане за спешни мерки от страна на държавата. 

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Снимка: БГНЕС.


1
0 rate up comment rate down comment 0
manivela
преди 1 година
радвам се че не можах да си купщ къща в Созопол или покрайнините!!1 Сигнализирай за неуместен коментар