Нежелан в БСП - Божанков каза "да" на оръжие за Украйна, решението вече е взето

Искате с "Възраждане" да се представите като "коалиция за мира", но на руския мир, коментира Христо Иванов позицията на левицата

09.12.2022 | 17:41 Редактор: Елеонора Танева

Народното събрание ратифицира на първо четене споразумението за изпращане на военна помощ в Украйна по секретен списък. Заседанието на парламента започна със скандали, след като депутати от левицата излъчиха в социалните мрежи кадри от закритото заседание, на което се обсъжда военната помощ за Украйна.

Градусът на напрежението тръгна нагоре още със старта на днешното пленарно заседание. Поводът - изненадващото предложение от председателстващия заседанието Росен Желязков. 

"Проекторешението за оказване на военна и военнотехническа помощ за Украйна с вносител Министерския съвет предлагам да стане точка първа от днешното заседание", заяви Желязков.

От левицата се опитаха да бойкотират заседанието, като поискаха почивка. БСП поиска и свикване на Председателски съвет, на който двете точки за военната помощ да бъдат изтеглени от дневния ред.

"Извинявайте, но вие дори 24 часа не можете да работите за страната си, а единственото нещо е да изпълнявате определени поръчки. Този законопроект с това даване на оръжие и тази спешност не е необходима", заяви Борислав Гуцанов. 

Повод за скандал стана и обсъждането на темата на закрито заседание. В знак на протест депутати от БСП излъчваха на живо заседанието в социалните мрежи. Стигна се до ново напрежение в залата, а от БСП обградиха трибуната. Оказа се обаче, че в редиците на БСП има пробойни. Това стана ясно от изказване на Явор Божанков, който подкрепи изпращането на военна помощ за Украйна. 

"Не мога да приема това решение, дори съседна Македония изпрати оръжие много отдавна, цяла Европа. Никой не е влязъл пряко във войната, не трябва българските граждани да се плашат", заяви Божанков.

От "Демократична България" определиха поведението на социалистите като безотговорно. 

"Ако продължавате да твърдите, че има "коалиция на войната", ви разбирам, че искате да се представите с "Възраждане" като "коалиция за мира", но на руския мир", каза Христо Иванов.

В крайна сметка беше решено България да изпрати военна помощ за Украйна. Против бяха БСП и "Възраждане", а "за"  - останалите пет партии.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)