Пореден скандал в НС: БСП излъчи на живо закритото заседание за оръжията за Украйна

От "Демократична България" определиха поведението на социалистите като безотговорно

09.12.2022 | 13:35 Редактор: Ирена Бакърджиева

Скандал в парламента, след като депутати от левицата излъчиха в социалните мрежи кадри от закритото заседание, на което се обсъжда военната помощ за Украйна.

Напрежение в пленарната зала още със старта на днешното пленарно заседание. Поводът е изненадващо предложение от председателстващия заседанието Росен Желязков.

"Първа - проекторешение за оказване на военна и военнотехническа помощ за Украйна с вносител министерски съвет, като предлагам да стане точка първа от днешното заседание", отбеляза Росен Желязков.

От левицата се опитаха да бойкотират заседанието, като поискаха почивка. БСП поискаха и свикване на председателски съвет, на който двете точки за военната помощ да бъдат изтеглени от дневния ред.

"Извинявайте, но вие дори 24 часа не можете да работите за страната си, а единственото нещо е да изпълнявате определени поръчки. Този законопроект с това даване на оръжие и тази спешност не е необходим", заяви Борислав Гуцанов.

"Интересува ви да вкарате България във война, а господин Габровски още днес трябва да върне мандата, г-жо Атанасова, и да каже: "Аз имам едно единствено условие - да изпратя оръжие за Украйна, защото това обединява 160 народни представители", каза Георги Свиленски.

От "Демократична България" определиха поведението на социалистите като безотговорно.

"Ако продължавате да твърдите, че има коалиция на войната, ви разбирам, че искате да се представите с "Възраждане" като коалиция за мира, но на руския мир", посочи Христо Иванов.

В знак на протест срещу промяната в дневния ред депутати от БСП започнаха да излъчват на живо заседанието в социалните мрежи, въпреки че е закрито и на него се обсъжда секретен списък за износа на оръжие за Украйна.

Оказа се обаче, че в редиците на БСП има пробойни. Това стана ясно от изказване на Явор Божанков, който подкрепи изпращането на военна помощ за Украйна.

"Не мога да приема това решение", каза Божанков.

В крайна сметка беше решено България да изпрати военна помощ за Украйна. Против бяха БСП и "Възраждане", а "ЗА" останалите пет партии.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Ще се стигне ли до съставяне на редовно правителство?

Да - още с първия мандат на ГЕРБ-СДС.
15%
Да - с мандата на "Продължаваме промяната".
3%
Да, но чак с третия мандат за съставяне на кабинет.
8%
Не, със сигурност отиваме на предсрочни избори.
44%
Вече не ме интересува, политиците тотално ме разочароваха.
31%
Общо 3072 гласа


3
0 rate up comment rate down comment 0
ПОЗОР!
преди 1 година
Най-непредставителният парламент ни открадна чувството на национална гордост.След това решение остава само срам.А Президентът може да наложи вето или да постъпи както е прието да постъпва офицер,предал Родината. Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
демократична амрика на ристюфците е партия на чужда държава! Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 1
Христо, много си наг
преди 1 година
Тези от кога са такива украинофили? Ако по този начин се застъпваха и за България, нямаше да сме на това положение. Иванов ще се осмели ли да отговори на обществото защо след като "84% от българите не желаят да се праща оръжие" такива като него лъжеемократи правят обратното? Кого представляват онези в Народното събрание- народа, себе си, Украйна или господарите си от чужбина? Сигнализирай за неуместен коментар